1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Extern

Alegeri Ucraina: Victorie zdrobitoare a prooccidentalilor -exit-poll UPDATE

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere 'ireversibilă'a ţării lor de Europa, a declarat duminică seară preşedintele Petro Poroşenko, în timp ce prooccidentalii au obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare potrivit exit-poll-urilor, informează AFP.

27 oct, 2014 | Agerpres

'Mai mult de trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au sprijinit puternic şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa', a declarat preşedintele adresându-se naţiunii.

Blocul Poroşenko a obţinut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ucraina, iar Blocul de Opoziţie (aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici) 8%, depăşind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieşirea de la vot (exit-polls), transmit AFP şi Reuters.

Pe poziţia a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iaţeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanţi ai societăţii civile şi din combatanţi veniţi din Est. Aceste două formaţiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiştilor proruşi din estul ţării, unde luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morţi începând din luna aprilie, scrie Agerpres.

Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziţie depăşeşte pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.

Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liaşko, 6% din sufragii), formaţiunea naţionalistă Svoboda (6% din voturi) şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,4% din sufragii).

Rata prezenţei la vot a fost de aproape 40%.

Aceste alegeri au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.

''Putem spune astăzi că o treime dintre alegători sprijină demersul preşedintelui pentru realizarea de reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană'', a spus liderul Blocului Poroşenko, Iuri Luţenko.

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morţi începând din aprilie şi a constrâns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele. Pe de altă parte, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga ţară, nu au putut vota, în Crimeea, anexată de Rusia în martie, şi în zonele controlate de separatişti din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputaţi vor rămâne goale.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO