Alegerile prezidenţială din Franţa sunt, de departe, cele mai importante pentru UE de anul acesta

Francezii îşi aleg duminică preşedintele, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Indiferent de rezultat, un lucru este, însă, sigur - Europa nu va mai rămâne la fel, comentează Washington Post.
Economica.net - sâm, 06 mai 2017, 13:15
Alegerile prezidenţială din Franţa sunt, de departe, cele mai importante pentru UE de anul acesta

O victorie a candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen ar zgudui bazele lumii occidentale. Dacă victoria lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă a avut consecinţe în Europa, o victorie a lui Le Pen a fi incomparabil mai semnificativă, avertizează analişti citat de WP.

În plus, Trump s-a răzgândit în repetate rânduri în diferite dosare internaţionale şi naţionale, în timp ce agenda lui Le Pen a rămas, practic, neschimbată de ani de zile.

Ea a promis să retragă Franţa din comandamentul NATO, din Zona euro şi, în unele condiţii, chiar din Uniunea Europeană. Puţini se îndoiesc că se va ţine de cuvânt.

Rivalul său de centru, Emmanuel Macron, favorit detaşat în sondaje, are opinii total diferite. Agenda sa proeuropeană este bazată pe o abordare economică neoliberală şi pe o atitudine moderată în chestiuni sociale.

Chiar şi el şi-a înăsprit, însă, în ultimele zile de campanie atitudinea faţă de Bruxelles, afirmă CNN. Într-un interviu acordat luni, el a cerut o reformă a blocului comunitar, avertizând că ar fi o „trădare”, daca UE va continua aşa cum este şi că un eşec al reformei ar putea grăbi un „Frexit”.

Aceasta ar putea fi mai mult decât o ameninţare goală – este posibil ca, dacă va fi instalat la Elysee, Macron să exercite presiuni pentru o astfel de reformă, afimră postul american de televiziune.

Macron ar fi cel mai proamerican preşedinte francez din ultima perioadă, potrivit Washington Post. „Cu Macron ca preşedinte al Franţei, Statele Unite vor avea în faţă o Franţă şi, implicit, o Europă mult mai puternică, strategică, încrezătoare şi care gândeşte în viitor”, explică Nicholas Dungan, analist la centrul de reflecţie Consiliul Atlantic, din Washington DC. „Statele Unite, fie că îşi dau seama sau nu, au nevoie de o Europă puternică”, a adăugat el.

Franţa este un aliat important din NATO şi a desfăşurat recent raiduri împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic. În plus, forţele franceze au participat la operaţiuni NATO din Afganistan. Însă Le Pen vrea să coopereze mai strâns cu Rusia decât cu partenerii occidentali.

Pe plan economic, Le Pen vrea o ieşire a Franţei din Zona Euro, ceea ce ar provoca haos pe pieţe şi ar avea repercusiuni pe termen lung imposibil de prevăzut asupra ratelor de schimb, politicilor comerciale şi normelor economice ale Uniunii Europene, scrie cotidianul american.

O ABORDARE DIFERITĂ

Deşi duminică este ales viitorul lider de la Elysee, învingătorul va avea nevoie de încă o victorie la alegerile legislative din iunie.

Dacă viitorul preşedinte nu va reuşi să obţină majoritate în camera inferioară a Parlamentului, se va confrunta cu ani de guvernare în care nu se va putea baza pe aleşi pentru adoptarea de legi. Deşi preşedinţii francezi au mai multe prerogative decât mulţi dintre liderii din alte ţări, au nevoie, totuşi, de partidele lor pentru schimbările legislative.

În condiţiile în care partidele tradiţionale din Franţa sunt în haos, după ce candidaţii lor au fost eliminaţi din primul tur de scrutin al prezidenţialelor, şi cum există o diviziune tot mai profundă de-a lungul liniilor ideologice, câştigătorul alegerilor va trebui, probabil, să coopereze şi cu alte partide şi să se apropie de oponenţii săi.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...