Alertă de Coronavirus în Europa – Nivelul de risc în UE a trecut de la moderat la ridicat

Nivelul de risc privind coronavirusul în Uniunea Europeană a trecut de la moderat la ridicat, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP şi Reuters.
Economica.net - lun, 02 mart. 2020, 11:43
Alertă de Coronavirus în Europa - Nivelul de risc în UE a trecut de la moderat la ridicat

Centrul european pentru controlul şi prevenirea bolilor infecţioase (ECDC) ”a anunţat astăzi (luni) că nivelul de risc a fost adus de la moderat la ridicat pentru locuitorii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, virusul continuă să se propage”, a afirmat Von der Leyen într-o conferinţă de presă alături de comisarii europeni Janez Lenarcic (gestionarea crizelor), Stella Kyriakides (sănătate şi siguranţă alimentară), Ylva Johansson (afaceri interne), Adina Vălean (transporturi) şi Paolo Gentiloni (economie).

La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a afirmat că până în dimineaţa zilei de luni, 2 martie, 38 de cetăţeni ai UE au decedat din cauza coronavirusului.

Ea a adăugat că până în prezent au fost confirmate 2.100 de cazuri de coronavirus în 18 state membre ale Uniunii Europene.

De partea sa, comisarul european Ylva Johansson a precizat că nu există semnale că statele UE doresc să introducă controale frontaliere interne ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Comisarul european Paolo Gentiloni a menţionat că este prematur să se măsoare impactul economic al epidemiei de coronavirus, dar a precizat că Uniunea Europeană este pregătită să folosească toate opţiunile de politică pentru a salvgarda creşterea economică în faţa riscurilor care decurg din actuala criză cauzată de coronavirus.

Potrivit reprezentantului CE, un răspuns fiscal coordonat la coronavirus trebuie să fie dat la momentul oportun, Gentiloni precizând că va analiza cererile pentru o flexibilitate fiscală în acest context. El a adăugat că importurile europene de materii prime dinspre China înregistrează o scădere.

Primele cazuri confirmate în Andora, Islanda şi Portugalia; majoritatea pacienţilor au călătorit în Italia

Un bărbat în vârstă de 20 de ani, care prezintă simptome uşoare şi a revenit recent din Italia, este primul pacient infectat cu noul coronavirus înregistrat în Andora, a anunţat luni Guvernul principatului, citat de Reuters.

Bărbatul depistat pozitiv în Andora a călătorit recent la Milano şi a fost internat sâmbătă. Testele efectuate pentru coronavirus au avut rezultate pozitive, iar pacientul va rămâne în spital pentru analize suplimentare. Cercul său de apropiaţi va fi monitorizat, au precizat autorităţile guvernamentale în comunicat.

Islanda a confirmat primele trei cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, conform unui comunicat emis luni de Departamentul de Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă, citat de Reuters. Primul pacient a fost diagnosticat vineri, în timp ce rezultatele altor două persoane testate pentru coronavirus au fost pozitive în acest weekend.

Toţi cei trei pacienţi din Islanda s-au aflat în vacanţă în nordul Italiei, au precizat autorităţile.

În Portugalia au fost înregistrate luni primele două cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, a relatat canalul de televiziune SIC, citat de Reuters.

Unul dintre pacienţii din Portugalia, ambii bărbaţi, a călătorit recent în Italia, iar al doilea a revenit din Spania. Amândoi au fost transportaţi la un spital din Porto.

Reprezentanţi din cadrul ministerului portughez al Sănătăţii nu au oferit deocamdată comentarii pe marginea acestor cazuri, notează Reuters.

Bilanţul epidemiei de coronavirus (Covid-19) a depăşit luni pragul de 3.000 de decese la nivel mondial şi continuă să aibă consecinţe grave în întreaga lume, în special în Italia şi Coreea de Sud.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...