Alertă de gripă aviară înalt patogenă în Europa. Sunt focare în Rusia, la păsări migratoare

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) avertizează statele membre asupra pericolului răspândirii virusului gripei aviare înalt patogenă pe teritoriul Europei, în special în zona de Nord și Est. Virusul a fost detectat la păsări migratoare din Rusia și Kazahstan. 
Economica.net - joi, 01 oct. 2020, 14:35
Alertă de gripă aviară înalt patogenă în Europa. Sunt focare în Rusia, la păsări migratoare

Țările UE sunt îndemnate să intensifice măsurile de supraveghere și biosecuritate pentru a proteja împotriva posibilelor noi focare de gripă aviară în acest an.

Comisia Europeană acertizează statele membre, cu precădere cele din Nordul și Estul Europei, să ia măsuri de biosecuritate suplimentare pentru a se pregăti de posibile focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI). Virusul a fost detectat la păsări sălbatice în vestul Rusiei și Kazahstan în ultimele luni, această regiune fiind o cale cunoscută de migrație de toamnă pentru păsările sălbatice de apă care se îndreaptă spre Europa.

„Din experiența anilor trecuți, credem că este probabil ca Europa de Nord și de Est să fie cea mai vulnerabilă la noile focar. Când HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei în verile 2005 și 2016, au urmat epidemii în nordul și estul Europei. Dacă modelul se repetă anul acesta, HPAI va ajunge în aceleași zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibilă și răspândirea ulterioară în țările din sudul și vestul Europei”, alertează Comisia în cel mai recent raport referitor la gripa aviară din Europa realizat de European Food Safety Authority (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al Uniunii Europene pentru gripa aviară. Raportul acoperă perioada mai – august 2020.

Răspândirea virusului va fi probabil declanșată de o scădere bruscă și persistentă a temperaturilor în centrul Rusiei și Kazahstan. Mai multe studii demonstrează că vremea rece a condus la expansiunea rapidă spre vest a virusului HPAI de către păsările migratoare infectate în timpul valurilor 2005-2006 și 2016-2017.

„Riscul de transmitere a virusurilor gripei aviare către publicul larg din Europa rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul transmiterii la oameni, se recomandă oamenilor să nu atingă păsările moarte fără a purta echipament de protecție personală adecvat”, mai transmite EFSA.

Amintim că România s-a confruntat cu gripa aviară înalt patohenă (H5N1) începând cu octombrie 2005.

Gripă aviară în Bulgaria și România

Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor ( OIE), în Rusia a fost confirmat un focat de gripă aviară (H5) în data de 18 septembrie, într-o fermă unde au murit deja peste 19.500 de păsări. De asemenea, în Kazahstan a izbucnit un focar H5 în 11 septembrie, dar sunt deja șap te focare. 

Aproape de noi au fost focare din Bulgaria (H5N8), unde primul caz al acestui an a apărut în februarie, într-o fermă din Plovdiv. Toate focarele au fost însă stinse. 

În România, ultimul focar ( H5N8) a fost raportat în ianuarie anul curent, dar a fost stins.

Ce trebuie să facă statele membre

Potrivit raportului citat, statele membre, în conformitate cu legislația UE cu privire la reducerea riscurilor de contaminare cu HPAI ar trebui să:

– ia măsuri pentru a detecta cu promptitudine cazurile suspectate de HPAI și pentru a crește măsurile de biosecuritate la fermele de păsări,
– autoritățile veterinare și de sănătate a faunei sălbatice ar trebui să efectueze observații și testări rapide ale păsărilor sălbatice moarte sau bolnave.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...