Alertă radioactivă la Cernobîl. Norul de fum format nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore

Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl este de 10 ori mai mare decât limita normală. Măsurătorile nivelului de radiaţii au fost făcute de către inspectorii specializaţi în domeniu în zona de excluziune. Această creştere a nivelului de radiaţii a fost provocată de incendii masive în zona reactorului nuclar avariat, potrivit rt.com.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 13:35
Alertă radioactivă la Cernobîl. Norul de fum format nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore

Luni, serviciile de urgenţă din Ucraina a anunţat că 27 de autospeciale şi 192 de pompieri se luptau cu un incendiu din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după ce iarba uscată a luat foc şi a provocat un incendiu care s-a întins pe o suprafaţă de 130 de hectare. Marţi autorităţile au anunţat că pompierii au putut să diminueze aria incendiilor la 110 de hectare.

Potrivit RIA Novosti, nivelul radioactivităţii în aer în zona de excludere de la Cernobîl a depăşit limita de control ca urmare a incendiilor de pădure, a anunţat miercuri Inspectoratul de stat pentru activităţi nucleare din Ucraina.

Ce spun autorităţile din România

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional ca urmare a incendiilor de pădure care afectează zone din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) remis, joi, AGERPRES.

‘Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobîl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore’, precizează Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, conform datelor de ultimă oră comunicate de către Ambasada României de la Kiev, în baza informaţiilor transmise de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Kiev, în dimineaţa zilei de joi, au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarbă, în prezent continuând localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit.

În ceea ce priveşte nivelul de radiaţii, cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate – Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei au transmis Ambasadei României la Kiev că toate măsurătorile efectuate până în prezent indică faptul că nivelul de radiaţie în zona de excluziune şi teritoriile aferente demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 2 iulie ora 12,00 – 3 iulie ora 6,00, circulaţia aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României). În cursul zilei de 3 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest.

‘Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar forma în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului Romaniei’, precizează meteorologii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...