1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

Aleşii locali îşi pierd mandatele doar dacă sunt condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu executare

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui privind modificarea statutului aleşilor locali, menţinând prevederile potrivit cărora mandatul consilierilor locali, judeţeni, primarilor sau preşedinţilor consiliului judeţean încetează în cazul condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, nu şi în cazul unei pedepse cu suspendare, cum este în prezent.

08 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Potrivit textului adoptat de senatori, în cazul primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene mandatele încetează la o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal.

Senatorii nu au fost de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, adoptând cu 82 de voturi 'pentru', 27 'împotrivă' şi două abţineri legea în forma iniţială trimisă la promulgare.

Preşedintele Klaus Iohannis arăta, în cererea de reexaminare, că modificarea legii privind statutul aleşilor locali în forma transmisă la promulgare ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.

Senatorul PNL Dincă Marinică a criticat forma adoptată de senatori arătând că are o serie de probleme de aplicare şi tehnico-juridice pentru că sunt texte de lege care contrazic aceste modificări. 'Suntem în situaţia de a adopta o maculatură. Prin această lege se face o discriminare între consilieri, primari şi preşedinţii de consilii judeţene', a spus el.

Social-democratul Şerban Nicolae a arătat, însă, că, atunci când pronunţă sentinţa, judecătorul ia în calcul toate situaţiile şi decide dacă persoana respectivă poate sau nu să aibă interdicţie pentru exercitarea anumitor activităţi.

Potrivit senatorului Verestoy Attila, UDMR are încredere în justiţie, în judecătorul care se pronunţă într-un caz.

Senatul este for decizional în acest caz.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO