Alexander Galitsky, Almaz Capital: le recomand antreprenorilor care vor să ia o finanțare să fie onești și să spună ce probleme are compania

Antreprenorii care doresc să atragă o finanțare trebuie să fie onești în privința companiei lor și să comunice atât atuurile, cât și provocările și slăbiciunile acesteia, a spus Alexander Galitsky, co-fondator și managing partner al fondului de investiții Almaz Capital din SUA.
Economica.net - mar, 28 mai 2019, 16:45
Alexander Galitsky, Almaz Capital: le recomand antreprenorilor care vor să ia o finanțare să fie onești și să spună ce probleme are compania

Trei start-up-uri din România, axate pe domeniul tehnologiei, au fost selectate şi se află pe lista scurtă de proiecte prezentate pe scena ediţiei a II-a a evenimentului South East Europe Tech Tour 2019, organizat în perioada 28 – 29 mai la Bucureşti şi Sofia. Comitetul de selecție este format din investitori internationali și lideri de business, printre care Alexander Galitsky, Co-Founder și Managing Partner, Almaz Capital (USA) și Marius Ghenea, Investment Director, 3TS Capital Partners (Austria).

ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Alexander Galitsky pentru a afla ce trebuie să facă un antreprenor să convingă investitorii să le acorde o finanțare și cum vede piața startup-urilor din România.

„Vrem să ajutăm companiile mici să își atingă visul care vor să crească și să se extindă în afara granițelor țării. Din aceasta perspectivă, România are mulți oameni talentați și putem vedea această oportunitate pentru antreprenorii locali de a-și realiza visul în altă parte. Sediul nostru este în Silicon Valley și organizăm această oportunitate pentru ei de a merge acolo și de a ajuta să își construiască afacerea. De aceea, avem campioni pe care vrem să îi ducem într-un loc mult mai competitiv pentru a începe să concureze în lumea adevărată. Există mulți ingineri talentați și mulți dintre ei pot rezolva multe probleme complicate pe care dorim să le rezolvăm”, a explicat Galitsky.

Fondul investeste, de obicei, în trei, maxim companii pe an, iar Galitsky consideră ca ar fi destul de greu să ia o decizie privind finanțarea unui start-up prezent la South East Tech Tour 2019. Dintre cele 30 de startup-uri care isi vor prezenta business-urile in fata investitorilor, trei sunt companii românești: Jobful, Smart Dreamers și SymphoPay.

„Până acum a fost doar una care mi-a atras atenția din cele patru care au susținut prezentări, însă evenimentul este abia la start și va continua și mâine. Dar decizia nu o iau doar eu, si fiecare membru al juriului va. Sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg și pe care colegii mei poate că le înțeleg și mi le pot explica pentru că suntem o echipă. Finanțăm doar trei sau patru companii pe an, nu aruncăm cu banii în stânga și în dreapta”, spune co-fondatorul grupului de investiții.

Acesta a adăugat că România are câteva exemple cu rezultate foarte bune, de companii care au fie au fost vândute unor giganți tech precum Microsoft, fie au devenit foarte puternice pe piață.

„Convingerea mea este că dacă aceste companii se organizează și cresc, există mulți oameni care îi vor învăța cum să construiască companii. Sunt mulți inginerii, lideri de grup și în general oameni talentați care pot veni cu idei foarte bune și aici noi vedem o oportunitate. Ne uităm la o companie de tehnologie din punct de vedere al competiției, ce produse are, ce aduce nou în tehnologie și pe piață și facem o analiză din acestă perspectivă”, a spus Alexander Galitsky.

Alexander Galitsky îi sfătuiește pe antreprenori să fie onești în privința companiei lor și să comunice atât atuurile, cât și provocările și slăbiciunile acesteia.

„Pentru a ne atrage atenție trebuie ca antreprenorii să fie onești despre povestea curentă, despre visurile lor și despre problemele și obstacolele pe care le întrevăd. Ca sa ne conving[ să investim în compania lor, trebuie să ne arate nu numai succesele, ci și dificultățile pentru a ca noi să ne dăm seama cum îi putem ajuta la dezvoltarea acelei companii. Trebuie să fie onești și să spună până la ce nivel pot conduce compania și când ar fi pregătiți să joace un rol mai mic. Facem multe interviuri până luăm o decizie, iar antreprenorii trebuie să fie pregătiți, dacă încep să mintă un pic sau să ascundă ceva, în mod categoric vor dispărea”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Alexander Galitsky.

Almaz Capital este un fond internațional de Venture Capital care investește în companii de tehnologie early stage, eficiente din punct de vedere al capitalului. Cu sediul central în Silicon Valley, SUA, și un model de finanțare bridge, Almaz Capital conectează antreprenori cu ingineri de software talentați în Statele Unite ale Americii și Europa Centrală și de Est și lansează pe piața globală startup-uri promițătoare.

Fondul investește în sectoare de industrie cu dezvoltare rapidă precum aplicațiile bazate pe Inteligență Artificială și Blockchain, data engineering, cybersecurity, edge computing, arhitectură de rețea și infrastructură.

Printre investitorii Almaz Capital se numără Cisco, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group. De la fondarea sa în 2008, Almaz Capital are 11 exituri și peste 30 de companii de portofoliu.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...