Alexis Tsipras a fost învestit în funcţia de premier

Liderul stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a depus jurământul de învestitură în funcţia de premier al Greciei luni seară, după victoria categorică a partidului său în alegerile legislative anticipate, care i-a adus un al doilea mandat în fruntea guvernului, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 21 sept. 2015, 18:14
Alexis Tsipras a fost învestit în funcţia de premier

Într-o ceremonie transmisă de posturile locale de televiziune, Tsipras a depus jurământul pe Constituţie, în prezenţa preşedintelui ţării, Prokopis Pavlopoulos. Liderul Syriza se distanţează astfel, pentru a doua oară după succesul de la alegerile din ianuarie, de tradiţia conform căreia premierul depune jurământul în prezenţa liderilor religioşi.

El s-a angajat ‘pe onoarea şi conştiinţa’ sa ‘să slujească poporul grec’.

Syriza este marele câştigător al scrutinului legislativ anticipat de duminică, obţinând 35,46% din voturi, un procentaj care îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament.

Rivalii conservatori de la Noua Democraţie au primit 28,10% din voturi, urmând să beneficieze de 75 de locuri în legislativ.

În vârstă de 41 de ani, Tsipras a anunţat deja că va reface coaliţia de guvernare dintre Syriza şi Grecii Independenţi (partid de dreapta naţionalist), care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari.

El ar urma să anunţe marţi componenţa noului executiv, care va avea ca sarcină să pună în practică prevederile acordului în valoare de 86 de miliarde de euro încheiat în luna august, după luni de negocieri dure, cu creditorii internaţionali – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului.

Înţelegerea, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respinsă categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...