Alexis Tsipras: Grecia vrea un ‘compromis cinstit’ cu creditorii săi

Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni că încearcă să ajungă la 'un compromis cinstit' cu creditorii ţării, însă fără să fie dispus la orice concesie şi apreciind în continuare că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, notează AFP.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 20:26
Alexis Tsipras: Grecia vrea un 'compromis cinstit' cu creditorii săi

‘Căutăm un compromis cinstit cu partenerii noştri. Dar să nu vă aşteptaţi să semnăm o capitulare fără condiţii. Pentru asta, suntem atacaţi fără milă, dar este şi motivul pentru care societatea ne sprijină’, a declarat şeful stângii radicale de la tribuna parlamentului.

Guvernul condus de Alexis Tsipras avea programată luni seară o dezbatere în parlament pentru a face bilanţul primului acord semnat pe 20 februarie între Atena şi creditorii săi şi a evalua perspectivele acestuia. Punerea în aplicare a acordului, care prevede prelungirea timp de patru luni a împrumuturilor internaţionale, impune totodată guvernului să prezinte o nouă liste de reforme.

Prim-ministrul a afirmat că a înaintat instituţiilor creditoare o listă de reforme ‘reale’ care vor face din Grecia o ţară ‘modernă’. Printre aceste măsuri, Alexis Tsipras a citat lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi benzină, fraudelor la TVA şi verificarea conturilor bancare din străinătate.

De asemenea, el a reiterat necesitatea unei renegocieri a importantei datorii publice a ţării (177% din PIB), fără care ‘achitarea acesteia va fi imposibilă’. Discuţia în cauză cu finanţatorii – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – ‘se va deschide în timp util pentru a ajunge în iunie la un nou contract de dezvoltare’ pentru ţară.

Premierul grec a mai cerut partidelor de opoziţie să sprijine politica guvernului său ‘pentru a pune capăt austerităţii’ şi a atacat vehement bilanţul cabinetului precedent condus de Antonis Samaras, o coaliţie între dreapta şi socialişti.

Alexis Tsipras i-a atacat pe predecesorii săi că au lăsat ţara ‘pe fundul prăpastiei’. În replică, Antonis Samaras a criticat opţiunile guvernului stângii radicale pe care l-a acuzat că duce ţara ‘spre haos’.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...