1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Alexis Tsipras se angajează să aplice rapid noul plan de ajutor convenit cu creditorii

Grecia trebuie să aplice 'rapid' ceea ce a convenit cu creditorii, UE şi FMI, în acordul privind cel de al treilea plan de asistenţă financiară pentru ţară, a declarat vineri prim-ministrul Alexis Tsipras cu prilejul primei şedinţe de guvern din al doilea său mandat, relatează AFP.

25 sep, 2015 | Agerpres

'Trebuie să aplicăm rapid ceea ce am convenit cu creditorii pentru a încheia prima evaluare a programului şi să începem să discutăm reducerea datoriei', a declarat Alexis Tsipras în faţa miniştrilor săi, la patru zile după victoria sa în alegerile legislative, a doua în termen de opt luni.

Alexis Tsipras a insistat asupra necesităţii 'de a restructura datoria pentru a deveni sustenabilă' şi pentru a reabilita 'competitivitatea economiei'.

Cealaltă prioritate a guvernului este 'recapitalizarea băncilor pentru a asigura lichidităţile', a spus Tsipras.

Reales duminică în urma unei victorii detaşate în faţa adversarului său de dreapta Vangelis Meimarakis, dar fără a obţine majoritatea absolută, Alexis Tsipras a format marţi un guvern de coaliţie cu partidul Grecii Independenţi, împreună cu care a guvernat şi în primul său mandat, între ianuarie şi iulie.

Alexis Tsipras a semnat între timp la 13 iulie un acord cu creditorii referitor la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro pe trei ani, condiţionat de continuarea politicii de austeritate şi de creşterea taxelor.

'Condiţia pentru ca programul să reuşească este să garantăm coeziunea socială', a indicat Alexis Tsipras, subliniind că ţara nu trebuie să se întoarcă la 'impasul reţetelor neoliberale extreme'.

De asemenea, el s-a angajat să facă faţă 'şomajului, care este la niveluri insuportabile pentru Europa', cu o rată de 25,2% în iunie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO