Alexis Tsipras se declară ”optimist” în legătură cu găsirea unei ”soluţii viabile” cu UE

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat miercuri la Bruxelles că este ''optimist'' în ce priveşte posibilitatea găsirii, împreună cu Uniunea Europeană, a unei ''soluţii viabile'' pentru ţara sa, după ce s-a întâlnit cu preşedinţii celor trei instituţii UE, printre care şi cel al Comisiei, Jean-Claude Juncker, relatează AFP şi DPA.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 13:01
Alexis Tsipras se declară ''optimist'' în legătură cu găsirea unei ''soluţii viabile'' cu UE

”Sunt optimist în legătură cu faptul că vom face tot ce este posibil pentru găsirea unei soluţii comune viabile pentru viitorul nostru”, a declarat Tsipras într-o scurtă declaraţie, alături de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

‘Istoria UE este făcută din dezacorduri dar, în final, există un compromis. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ajunge la un acord’, a pledat el înainte de a se deplasa la Paris, unde urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele Francois Hollande.

‘Suntem gata să negociem, avem propriile noastre scopuri, care sunt respectarea suveranităţii poporului grec şi a mandatului clar dat de poporul nostru”, a mai spus premierul grec, adăugând că guvernul său ‘respectă regulile UE”.

‘Vrem să corectăm acest cadru, nu să-l distrugem’, a afirmat el. ‘Bineînţeles, nu avem încă un acord, dar suntem în direcţia bună pentru găsirea unui acord viabil’, a adăugat Tsipras.

După întâlnirea pe care a avut-o cu noul premier elen, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat nevoia de ‘a găsi o soluţie acceptabilă pentru toate statele membre implicate în negocieri’, adăugând că aceste discuţii vor avea loc în cadrul Eurogrupului.

‘Va fi dificil şi va impune cooperare şi dialog, precum şi eforturi hotărâte din partea Greciei’, a mai spus Tusk.

Potrivit unor surse citate atât de DPA, cât şi de AFP, este ‘foarte probabil’ să aibă loc o reuniune a Eurogrupului la 11 februarie, în scopul pregătirii summitului UE din ziua următoare, în cadrul căruia ar urma să fie discutată solicitarea Greciei de renegociere a planului de asistenţă financiară.

Alexis Tspiras, care încearcă să convingă zona euro în privinţa necesităţii de a reduce povara datoriei greceşti şi de a reorienta politica sa economică, s-a aflat marţi la Roma împreună cu ministrul său de finanţe, Yanis Varoufakis.

Ministrul grec de finanţe s-a deplasat miercuri dimineaţă la Frankfurt, unde a avut ‘discuţii fructuoase’ cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi. În urma întâlnirii, Yanis Varoufakis a spus că a primit ‘o vie încurajare pentru viitor’.

Ministrul grec de finanţe este aşteptat joi la Berlin pentru o întrevedere cu omologul său german Wolfgang Schauble, care va reprezenta primul contact bilateral între Berlin şi Atena de la venirea la putere a stângii radicale în Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...