Alianța dintre Renault și Geely pentru producția de motoare termice ar putea dezvolta propriile propulsoare începând cu 2026

Ingo Scholten, vicepreședinte și director tehnic Geely, a declarat la IAA Mobility 2023 că noua companie rezultată din colaborarea dintre compania sa și Renault ar putea dezvolta primele motoare proprii începând cu 2026.
Robert Stan - Dum, 10 sept. 2023, 16:10
Alianța dintre Renault și Geely pentru producția de motoare termice ar putea dezvolta propriile propulsoare începând cu 2026

Într-o declarație oferită presei în cadrul expoziției auto de la Munchen, IAA Mobility, șeful diviziei de inginerie a grupului chinez Geely, Ingo Scholten, a menționat că noua companie producătoare de motoare termice rezultată din alianța cu Renault va deveni funcțională imediat după primirea aprobărilor de la autoritățile de concurență.

Conform oficialului Geely procesul de aprobare este așteptat să se finalizeze înainte de sfârșitul acestui an. Compania, care nu are încă un nume, va grupa operațiunile de producție a motoarelor termice și sistemelor hibride ale celor două mari grupuri din Europa și China.

În timp ce Renault a pregătit această mutare prin crearea companiei denumită, deocamdată, Horse, cu activități importante și în România, chinezii pun la bătaie divizia lor Aurobay cu sediul la Göteborg, în Suedia. Aceasta produce motoare cu ardere pentru mărci precum Volvo, Proton și Lynk & CO din 2022. Horse are sediul central la Madrid, în Spania.

Anterior, tot la expoziția auto de la Munchen, Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv Renault care are în subordine întreaga activitate de inginerie a grupului, a declarat pentru LifeNews.ro că își dorește ca noul joint-venture cu Geely să includă și grupul petrolier Aramco.

„Sperăm să fie Aramco. Ei se potrivesc perfect cu strategia noastră legată de «e-fuels». Noua companie are deja clienți, iar volumul prognozat al producției justifică total decizia de a crea Horse. Compania va livra propulsoare pentru mașinile cu motoare termice ale mărcilor Volvo și Geely asamblate în Europa, precum și pentru mărcile Alianței – Renault, Dacia, Nissan și Mitsubishi. Într-un fel, pornim la drum cu clienți captivi, dar suntem abia la început și ne așteptăm să creștem. Horse va lua propriile decizii în privința produselor sale, independent de Renault sau de Geely. Desigur, noi (n.n. – grupul Renault) vom avea un cuvânt important de spus în legătură cu asta pentru că suntem acționari și printre principalii clienți”, a declarat Gilles Le Borgne.

Cum, deocamdată, Aramco nu a luat o decizie finală cu privire la intrarea în acționariatul noii companii, viitorul acesteia este, încă, neclar. Aramco ar sprijini cercetarea în domeniul „e-fuels” și hidrogenului, combustibili care ar putea fi utilizați în motoarele cu ardere internă.

De altfel, chiar Gilles Le Borgne a menționat la Munchen că „în privința e-fuels avem nevoie de susținerea companiilor petroliere. Acestea au bani și rafinării în zone cu mult soare, acolo unde rafinarea poate fi făcută cu ajutorul energiei solare. În plus, ele trebuie să se gândească la un viitor fără combustibili fosili și să își securizeze afacerile”.

Oficialii Geely și Renault și-au exprimat optimismul cu privire la viitorul joint-venture-ului, considerând că și în 2040 circa 50% dintre mașinile vândute la nivel mondial vor avea în continuare motoare cu ardere internă. În plus, chiar și pe șoselele din Europa se vor afla încă vehicule produse înainte de 2035, anul în care ar trebui să intre în vigoare interdicția de comercializare a acestora.

Revenind la declarațiile lui Ingo Scholten, acesta a explicat că în viitorul apropiat atât Geely cât și Renault vor continua să își construiască propriile motoare, însă începând cu 2026 sau 2027, noua companie de propulsoare termice va trebui să își dezvolte propriile produse. Astfel va fi obținută o importantă reducere a costurilor pentru cercetare, dezvoltare, aprovizionare și producție.

Din momentul intrării în funcțiune, compania deținută de Geely și Renault va avea o capacitate anuală de producție de peste cinci milioane de motoare cu combustie internă, sisteme hibride sau hibride plug-in și transmisii.

În noiembrie 2022, directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot, declara că în compania Horse vor fi cooptați din România circa 2.000 de angajați.

„În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, explica șeful Dacia.

Citește și:
– Șeful ingineriei Renault: În viitorul apropiat va apărea în gama Dacia o nouă mașină, pe lângă Bigster și viitoarele Duster și Sandero

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...