Alianţa Pacienţilor Cronici a iniţiat trei procese împotriva statului român

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român în trei procese diferite pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la sănătate, garantat prin Constituţie, procesele fiind demarate în luna mai, a anunţat vineri preşedintele asociaţiei, Cezar Irimia.
Economica.net - vin, 30 mai 2014, 10:46
Alianţa Pacienţilor Cronici a iniţiat trei procese împotriva statului român

‘Au trecut şase ani, peste 2.000 de zile, de când ne luptăm cu bolile noastre şi pierdem război după război, pentru că nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi şanse reale la viaţă. Sunt şase ani de când discutăm cu autorităţile, de când tragem semnale de alarmă şi tot atâţia ani de când autorităţile au ales să ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanţă să-şi îndrepte atenţia către noi şi să ne răspundă solicitărilor noastre de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie’, a spus preşedinte APCR într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, organizaţia sa a apelat la acest gest ca la un ultim ‘sprijin’ în rezolvarea problemelor pacienţilor.

‘Polonia a actualizat lista, Bulgari a actualizat-o de patru ori în doi ani. La noi, pacienţi cu şansă reală de viaţă au murit din această cauză. Ne vedem amăgiţi, păcăliţi. Nu mai tolerăm niciun derapaj! Chiar dacă Europa impune reguli în domeniul medical, România le încalcă’, a spus Irimia.

APCR a demarat trei procese împotriva statului român, a explicat Irimia, prima acţiune fiind declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105, care prevede ca statele europene să soluţioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate şi gratuite în maxim 180 de zile.

Cea de-a doua acţiune priveşte demararea unei acţiuni în instanţă pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate.

De asemenea, un alt proces se referă la realizare unei ordonanţe preşedinţiale prin care 7 pacienţi care suferă de boli cronice să beneficieze de tratament inovator care le-ar salva viaţa.

‘(…) Membri ai APCR solicită autorităţilor să le pună la dispoziţie tratamentul inovator prescris de medic care este esenţial pentru supravieţuirea lor şi care nu are alternativă pe lista deja existentă a medicamentelor gratuite şi compensate’, a explicat Irimia.

‘Suntem conştienţi că avem de parcurs un drum lung, că este pentru prima oară când pacienţii români iau acţiune la un asemenea nivel împotriva statului român şi, chiar şi aşa, aceştia vor mai avea de aşteptat până când problema accesului la tratament va fi soluţionată. Dar măcar acum au mai multă speranţă, întrucât procesele sunt pe rol şi conform procedurilor ar trebui ca în perioada imediat următoare să avansăm cu fiecare dintre ele’, a declarat Dan Cimpoeru, avocat APCR.

APCR este formată din 5 asociaţii care reprezintă patologii cronice: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Fundaţia ‘Speranţa Diabeticilor’ Turda, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...