Alin Burcea, Paralela 45: Vor trece 2-3 ani până când turismul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie

Industria turismului așteaptă măsuri concrete, care întârzie să apară, în ciuda discuțiilor dintre autorități și operatorii privați și a numeroaselor propuneri făcute în ultimele două luni, apreciază Alin Burcea, CEO al Paralela 45. Agențiile de turism așteaptă să fie aprobată varianta cu vouchere garantate de stat, care s-a discutat ca soluție la nivelul Comisiei Europene, și suspendarea pentru o perioadă a articolului referitor la restituirea banilor, astfel încât să aibă şi agenţiile, și turiștii, 18 luni la dispoziție ca să identifice soluţii şi perspective.
Răzvan Zamfir - lun, 11 mai 2020, 18:27
Alin Burcea, Paralela 45: Vor trece 2-3 ani până când turismul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie

Potrivit Comisiei Europene, turismul continentului aduce, în mod normal, circa 150 de miliarde de euro pe an în economia Europei, iar acum are nevoie de soluţii de salvare. De aceea, scrie Reuters, executivul european a cerut statelor membre să accepte vouchere în loc de rambursarea banilor, vouchere protejate împotriva insolvenței emitentului și care rămân rambursabile până la sfârșitul valabilității lor, dacă nu sunt răscumpărate.

Protecția asupra insolvenței trebuie asigurată la nivel național, iar voucherele securizate ar trebui să fie accesibile tuturor pasagerilor și călătorilor.

„Industria turismului are probleme grave”, spun oficiali ai Comisiei Europene, avertizând că 6,4 milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute în sectorul care a raportat căderi ale veniturilor cuprinse între 50% pentru hoteluri și restaurante, până la 90% pentru croaziere și companii aeriene.

Suport din partea statului?

Potrivit lui Alin Burcea, și agențiile de turism au nevoie de suport financiar din partea statului, așa cum a fost aprobat de către Guvern ajutor de stat pentru companiile aeriene românești, Tarom și Blue Air. Un astfel de grant trebuie privit la nivel național, pentru susținerea tuturor agențiilor de turism, indiferent de mărime. Acesta s-ar putea derula prin Ministerul Fondurilor Europene și Fondul Național de Garantare al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

„Rezervări se fac în această perioadă pentru litoral. După ce se mai limpezesc lucrurile în ceea ce privește relaxarea, vor veni cereri mai multe, nu numai pentru litoral, ci și pentru alte zone turistice din România. Repornim charterele imediat ce se va putea, imediat ce vor fi deschise granițele. Depinde însă de situaţia medicală din Grecia, Turcia. În prezent se discută posibilitatea încheierii unor convenții între țări, care să stabilească condițiile în care se poate călători”, explică Burcea.

De altfel, hotelierii din aceste ţări se pregătesc pentru sezonul estival cu măsuri stricte pentru sănătatea turiștilor.

„Suntem permanent în contact cu partenerii noștri străini și aflăm, de exemplu, că Turcia, o ţară care s-a remarcat prin sistemul de all inclusive şi care a atras câteva sute de mii de români anual, renunţă la acest sistem. Hotelierii reorganizează restaurantele, angajează forţă de muncă suplimentară pentru servirea la masă, au cumpărat aparate de decontaminare. În Grecia se deschide sezonul pentru incoming de la 1 iulie. Din informațiile pe care le am, hotelurile și restaurantele din Bulgaria sunt deschise. S-au făcut pregătiri pentru primirea turiștilor, achiziţii de produse de dezinfectare, s-au stabilit proceduri pentru zonele comune din hotel. Despre Spania, lucrurile sunt încă destul de confuze, nu pot să vă spun nimic, despre Italia, la fel. În Spania, în timp ce în unele zone turistice se fac pregătiri pentru deschiderea hotelurilor, guvernul de la Madrid amână deschiderea frontierelor pentru turiști”, susține Alin Burcea.

Întrebat despre data la care turismul românesc ar putea reveni la situația de dinainte de pandemie, Burcea a spus că vor trece cel puțin 2-3 ani, deși mulți își doresc o vacanță după perioada aceasta, oamenii au nevoie de asigurări clare că locurile în care se duc sunt sigure.

„Cred că atâta timp cât nu se deschide economia, vom sta prost! România stă bine la capitolul medical, să fim sinceri, acum spitalele sunt goale, și o spun apreciativ! Alte țări au deschis magazine, restaurante. Și nu mă refer numai la Suedia, sunt și alte țări europene. Continuarea izolarii și închiderii în case, va crea pierderi mari. Deci, să deschidem unitățile, magazinele, cu respectare regulilor, și va fi bine pentru toată lumea!”, conchide Alin Burcea.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...