Alin Chipăilă, FAPT: Turismul balnear românesc are nevoie de debirocratizare

Turismul balnear are nevoie de debirocratizare, dar şi de infrastructură rutieră şi forţă de muncă, a declarat vineri, la Oradea, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare a Turismului din România (FAPT), Alin Chipăilă.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 13:35
Alin Chipăilă, FAPT: Turismul balnear românesc are nevoie de debirocratizare

„Există la nivel european chiar proceduri pentru o persoană care rezidează în Germania sau în Austria să vină să se trateze în România, la băi, dar este un proces birocratic atât de complicat şi persoana nu este deloc însoţită în România, încât nimeni nu face lucrul acesta. Ar trebui pe lângă facilităţile acordate – scutirile de redevenţă pentru apele termale, pe lângă TVA-ul scăzut – să le însoţim şi de o debirocratizare”, a afirmat Chipăilă, în cadrul unei dezbateri dedicate turismului balnear, organizată în cadrul proiectului ‘Întâlnirile franco-române pentru turism’, derulat de Institutul Francez din România şi Federaţia Industriei Hoteliere din România.

În opinia acestuia, potenţialul folosirii apelor termale este foarte mare, dar numărul de turişti străini, care sunt de o anumită vârstă, este foarte mic, în jur de 50.000 de persoane atrase anual în turismul balnear din România.

Reprezentantul FAPT a subliniat că este nevoie şi de investiţii pentru formarea forţei de muncă, pe partea de educaţie cea mai bună soluţie fiind sistemul dual, dar şi în infrastructura rutieră.

„Cred că copiii nu conştientizează încă valoarea unor meserii în industria ospitalităţii. Este nevoie de o informare mai amplă. Firmele, industria turistică, împreună cu şcolile trebuie să facă o mai mare publicitate pentru acest sistem dual, pentru ca tinerii să înţeleagă că vor avea la ieşirea din şcoală posibilitatea să lucreze a doua zi. Aceste staţiuni termale sunt situate în locuri foarte frumoase, idilice unele, dar în care ajungi destul de greu, pe o infrastructură de acces destul de dificilă. Aici cred că statul ar trebui mai mult să investească şi apoi privatul să vină cu investiţii, cum sunt exemple frumoase în ţară”, a declarat Alin Chipăilă.

El a scos în evidenţă importanţa întâlnirilor bilaterale franco-române, deoarece acestea contribuie, în mod concret, la valorificarea potenţialului turistic enorm al României.

„Toată lumea spune că avem un potenţial enorm în ţara asta care nu e exploatat. O ţară care are 18 milioane de locuitori şi atrage numai 12 milioane de turişti, cu toate bogăţiile şi diversitatea formelor de turism pe care le are România, este efectiv un blestem. Şi prin aceste întâlniri se trece la lucruri concrete. Încercăm să mediem cooperarea între actori publici şi actori privaţi, să aducem forţă de muncă, s-o fidelizăm şi încă de pe băncile şcolii să ia contact cu această industrie care este frumoasă, care poate să îţi aducă bani şi un viitor, să-i facem şi pe părinţi şi pe copii să înţeleagă că există un viitor în industria ospitalităţii”, a spus Chipăilă.

Potrivit datelor prezentate în cadrul dezbaterii, la nivel mondial, unul din 11 joburi este în industria turismului.

„Partenerii din Franţa, prima destinaţie mondială în ce priveşte numărul de turişti, cu 89 de milioane de turişti în 2017, sunt un bun exemplu despre cum putem să ardem etapele şi să ajungem şi noi să ajungem mai repede la ceea ce ne dorim”, a conchis Alin Chipăilă.

O nouă întâlnire franco-română, a noua, a reunit vineri, la Hotel Continental Forum din Oradea, reprezentanţi ai industriei hoteliere, din şcolile de profil şi administraţia locală. Moderatoul întrunirii a fost Michel Monsauret, ataşat de cooperare educativă din partea Ambasadei Franţei în România.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Francez din România, Federaţia Industriei Hoteliere din România, Primăria municipiului Oradea şi Asociaţia de promovare a turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) şi al Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFR).

Te-ar mai putea interesa și
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către......
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...