Alina Gorghiu, audiată ca martor în instanţă în dosarul lui Mihail Vlasov

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a fost audiată luni dimineaţa la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov este judecat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 09:49
Alina Gorghiu, audiată ca martor în instanţă în dosarul lui Mihail Vlasov

Mihail Vlasov este acuzat că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influenţeze mai mulţi parlamentari – Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer – în vederea semnării şi susţinerii proiectului de lege.

‘După cum ştiţi, am fost martoră în dosarul legat de iniţiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei către Camera de Comerţ şi Industrie. Au fost câteva minute care ţin de obligaţia mea cetăţenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice speţă eşti solicitat. Şi dacă vedeam un accident pe stradă, să ştiţi că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost nişte declaraţii scurte, pentru că nu cunosc despre speţa în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura, cum se semnează o iniţiativă, a fost respinsă această iniţiativă. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se impută unui coleg deputat’, le-a spus Alina Gorghiu jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată.

Gorghiu a recunoscut că a vorbit cu Mihail Vlasov de câteva ori într-un an. ‘Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, aşa cum încearcă unii să spună’, a adăugat ea.

‘Această iniţiativă legislativă nu mi-a fost dată sau sugerată de către cei de la Camera de Comerţ, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu această iniţiativă. Nimic senzaţional în ea. Îmi pare rău că o iniţiativă parlamentară semnată cu bună-credinţă de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru că alţii au înţeles să facă şi alte lucruri în cauză. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Este obiectivul instanţei să constate dacă este sau nu adevărat acest lucru. Eu mi-am făcut datoria. Am depus această mărturie’, a spus Alina Gorghiu.

În sala de judecată, Alina Gorghiu a relatat că fost solicitată de către deputatul Florin Iordache să susţină acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ.

‘Iniţiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu. Dacă mă întrebaţi ce prevede proiectul, nu pot să dau foarte multe detalii. Nu am înţeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituţie publică, mai ales că anterior Registrul Comerţului a fost în competenţa camerelor de comerţ. Ştiu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât şi la deputaţi. Nu ştiu dacă am informat grupul PNL despre susţinerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atât timp cât nu se cer anumite lucruri. Nu există nicio interdicţie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici şi să le transforme în iniţiative legislative, atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură’, a declarat Gorghiu.

Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Procurorii susţin că, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat ‘Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului’.

‘Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR’, afirmă DNA.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...