Allianz renunţă la asigurarea noilor termocentrale, în urma criticilor organizaţiilor de mediu

Allianz SE va opri imediat emiterea de poliţe de asigurare pentru termocentrale şi mine de cărbune, a anunţat vineri grupul german, în urma criticilor organizaţiilor de mediu, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 mai 2018, 18:34
Allianz renunţă la asigurarea noilor termocentrale, în urma criticilor organizaţiilor de mediu

Decizia Allianz se adaugă recentelor tendinţe ale companiilor care gestionează active şi ale fondurilor suverane de a-şi reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.

Dar Allianz a informat vineri că va continua să asigure companiile care generează energie din multiple surse, inclusiv cărbune şi alţi combustibili fosili, dar până în 2040 îşi va reduce complet expunerea la sectorul minier.

Organizaţiile de mediu au salutat măsurile anunţate de Allianz – cea mai mare companie europeană de asigurări – apreciind că reprezintă un pas în direcţia potrivită, dar un grup, Unfriend Coal, a apreciat că termenul limită 2040 este prea îndepărtat.

‘Ca lider al industriei asigurărilor şi investitor, vrem să promovăm tranziţia spre o economie prietenoasă cu mediul’, a afirmat directorul general al Allianz, Oliver Baete. În 2015, Allianz a oprit investiţiile în cărbune.

În februarie, o organizaţie de mediu a publicat un raport conform căruia Allianz conduce consorţiul care va asigura o termocentrală gigant aflată în construcţie în Polonia. Allianz anunţa atunci că va analiza problema iar anunţul de vineri este rezultatul acelei investigaţii.

Anunţul Allianz vine după ce recent Assicurazioni Generali, a treia companie europeană de asigurări, a informat că îşi va majora investiţiile în proiecte prietenoase cu mediul şi îşi va reduce expunerea la sectorul minier, vânzând participaţii şi investiţii în obligaţiuni în valoare de două miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari).

Ca parte a strategiei companiei în domeniul schimbărilor climatice, investiţiile sale în sectoarele ‘verzi’ vor fi majorate cu 3,5 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) până în 2020, în special prin obligaţiuni verzi şi infrastructură, a anunţat Generali.

În acelaşi timp, compania va renunţa la actuala sa expunere la sectorul cărbunelui, de aproximativ două miliarde de euro, vânzând participaţii şi investiţiile în obligaţiuni, aducându-le la scadenţă sau chiar vânzându-le înainte de a ajunge la maturitate.

Şi Banca Centrală a Norvegiei, instituţia care gestionează fondul suveran de investiţii al ţării, a anunţat recent că a exclus alte 10 companii din portofoliul său de investiţii, întrucât aceste firme utilizează sau produc cărbune.

În 2015, Parlamentul Norvegiei a decis că fondul suveran de investiţii al ţării va vinde participaţiile pe care le deţine la companiile care realizează mai mult de 30% din activităţi sau cifra de afaceri din cărbune pentru că acest combustibil fosil este un contributor important la schimbarea climei şi la poluarea aerului.

Allianz şi Generali au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase mari jucători de pe piața imobiliară din România. ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova spune că vrea să calmeze astfel capetele înfierbântate din Vest
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova ...
NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru ...