Allianz renunţă la asigurarea noilor termocentrale, în urma criticilor organizaţiilor de mediu

Allianz SE va opri imediat emiterea de poliţe de asigurare pentru termocentrale şi mine de cărbune, a anunţat vineri grupul german, în urma criticilor organizaţiilor de mediu, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 mai 2018, 18:34
Allianz renunţă la asigurarea noilor termocentrale, în urma criticilor organizaţiilor de mediu

Decizia Allianz se adaugă recentelor tendinţe ale companiilor care gestionează active şi ale fondurilor suverane de a-şi reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.

Dar Allianz a informat vineri că va continua să asigure companiile care generează energie din multiple surse, inclusiv cărbune şi alţi combustibili fosili, dar până în 2040 îşi va reduce complet expunerea la sectorul minier.

Organizaţiile de mediu au salutat măsurile anunţate de Allianz – cea mai mare companie europeană de asigurări – apreciind că reprezintă un pas în direcţia potrivită, dar un grup, Unfriend Coal, a apreciat că termenul limită 2040 este prea îndepărtat.

‘Ca lider al industriei asigurărilor şi investitor, vrem să promovăm tranziţia spre o economie prietenoasă cu mediul’, a afirmat directorul general al Allianz, Oliver Baete. În 2015, Allianz a oprit investiţiile în cărbune.

În februarie, o organizaţie de mediu a publicat un raport conform căruia Allianz conduce consorţiul care va asigura o termocentrală gigant aflată în construcţie în Polonia. Allianz anunţa atunci că va analiza problema iar anunţul de vineri este rezultatul acelei investigaţii.

Anunţul Allianz vine după ce recent Assicurazioni Generali, a treia companie europeană de asigurări, a informat că îşi va majora investiţiile în proiecte prietenoase cu mediul şi îşi va reduce expunerea la sectorul minier, vânzând participaţii şi investiţii în obligaţiuni în valoare de două miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari).

Ca parte a strategiei companiei în domeniul schimbărilor climatice, investiţiile sale în sectoarele ‘verzi’ vor fi majorate cu 3,5 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) până în 2020, în special prin obligaţiuni verzi şi infrastructură, a anunţat Generali.

În acelaşi timp, compania va renunţa la actuala sa expunere la sectorul cărbunelui, de aproximativ două miliarde de euro, vânzând participaţii şi investiţiile în obligaţiuni, aducându-le la scadenţă sau chiar vânzându-le înainte de a ajunge la maturitate.

Şi Banca Centrală a Norvegiei, instituţia care gestionează fondul suveran de investiţii al ţării, a anunţat recent că a exclus alte 10 companii din portofoliul său de investiţii, întrucât aceste firme utilizează sau produc cărbune.

În 2015, Parlamentul Norvegiei a decis că fondul suveran de investiţii al ţării va vinde participaţiile pe care le deţine la companiile care realizează mai mult de 30% din activităţi sau cifra de afaceri din cărbune pentru că acest combustibil fosil este un contributor important la schimbarea climei şi la poluarea aerului.

Allianz şi Generali au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Silvio Berlusconi candidează la preşedinţia Italiei
Silvio Berlusconi candidează la preşedinţia Italiei
Fostul premier Silvio Berlusconi va candida la preşedinţia Italiei, anunţă joi Reuters.
Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România
Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România
Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România, la un bărbat de 56 de ani din Braşov, ...
Camera de Comerț a Franței recomandă României introducerea coplății pentru orice serviciu medical
Camera de Comerț a Franței recomandă României introducerea coplății pentru orice serviciu medical
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) recomandă autorităţilor române să aplice ...