Allianz-Ţiriac anunţă menţinerea tarifelor RCA, în ciuda aprobării tarifelor maximale

Deşi, după aplicarea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea tarifelor maximale ale poliţelor RCA preţurile urrmează să crească şi cu 30%, oficialii Allianz-Ţiriac au anunţat că nu vor majora preţul poliţelor.
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 11:17
Allianz-Ţiriac anunţă menţinerea tarifelor RCA, în ciuda aprobării tarifelor maximale

„Nu vor exista incarcari artificiale de preturi pentru niciunul dintre clientii nostri, pentru niciuna dintre categoriile de soferi, fie ei persoane fizice sau reprezentanti ai unei companii”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Allianz-Tiriac, Virgil Soncutean.

„Tarifele noastre in vigoare astazi vor continua sa opereze fara modificari si dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern privind impunerea unor preturi RCA maximale, cu un singur amendament: ele vor fi plafonate de nivelul primelor maxime stabilite prin actul normativ amintit.”

Allianz-Tiriac infirma astfel zvonurile intens vehiculate care dadeau ca sigura o creste a tarifelor RCA pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare, spune compania.

„Cert este ca aplicarea Hotarari de Guvern (HG) ce impune tarife de prima maxime RCA va accentua dezechilibrele financiare la nivelul segmentului de asigurari auto obligatorii pentru ca prevederile sale promoveaza un model economic neviabil din punct de vedere financiar care, pentru companiile de asigurari, inseamna garantia unei pierderi certe”, se arată în comunicat.

„Statul ne cere sa subventionam cateva segmente de clienti. Suntem condamnati la pierderi sigure. Daca pentru actionarii companiilor de asigurari costul de a face afaceri in Romania va creste cu certitudine, pentru partenerii nostri de distributie va insemna provocarea de a mai raspunde inca odata la intrebarea: . Pierderile proiectate ca urmare a aplicarii unor prime RCA maximale vor fi impartite intre asiguratori si partenerii de distributie – agenti si brokeri.
Am ales sa nu notificam tarife noi inainte de intrarea in vigoare a HG, si, pe cale de consecinta, sa nu transferam artificial acest cost suplimentar clientilor existenti ale caror prime se afla sub pragul maximal. Si asta, fara a afecta procesele de despagubire, calitatea serviciilor noastre in legatura cu care nu suntem dispusi sa facem compromisuri. Vom continua sa ne achitam toate obligatiile de plata cu aceeasi promptitudine, la fel de corect.”, e declarat, în comunicat, Virgil Soncutean.

Allianz-Tiriac Asigurari detine o cota de piata de circa 8% pe segmentul RCA, dependenta afacerilor sale de asigurari generale de RCA fiind mult mai redusa decat la nivelul agregat al pietei asigurarilor. Ponderea RCA in portofoliul de asigurari generale Allianz-Tiriac este de 25%, in timp ce la nivelul pietei se inregistreaza un procent de 54%.

„Controlul preţurilor RCA, un mare pas înapoi”

„Allianz-Tiriac Asigurari continua sa sustina ca dezvoltarea pietei libere, pe baze concurentiale, este singura varianta viabila pentru functionarea corecta a sistemului de asigurare de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor din accidente auto (RCA). Impunerea unui model economic ce prevede controlul preturilor finale RCA va decupla tarifele aplicate de profilul de risc al soferului asigurat”, se arată în comunicat.

„Ne indepartam de principiile care ar trebui sustinute de toata lumea, respectiv corelarea pretului cu profilul de risc al clientului”, arata Aurel Badea, director executiv subscriere in cadrul Allianz-Tiriac

„Prin impunerea unor preturi controlate, are loc o decuplare a costului cu asigurarea de riscul pe care respectiva polita il acopera. Asta inseamna ca unele categorii de clienti vor fi subventionate – de exemplu transportatorii. In plus, incurajarea unui comportament responsabil in trafic va fi drastic limitata.”, mai spune directorul.
„Intrarea in vigoare a HG ce stabileste tarife maxime pentru asigurarea RCA ar urma sa complice lucrurile, in loc sa le simplifice. In mod cert, echilibrele financiare la nivelul pietei asigurarilor vor fi afectate. Or, problemele sectoriale care au generat inclusiv falimente ale unor asiguratori au avut drept principala cauza practicarea unor tarife RCA nesustenabile.
Daca nu cumva se doreste perpetuarea controlului administrativ al preturilor RCA – ceea ce, practic, nu va fi permis de statutul de membru al statului roman la Uniunea Europeana -, nu mai tarziu decat peste 6 luni metodologia de definire a tarifelor RCA va trebui recuplata la mecanismele de operare specifice unei piete libere, bazata exclusiv pe principii concurentiale”, arată compania.

„Controlul preturilor RCA este un mare pas inapoi. Aceasta abordare va crea distorsiuni functionale pe o piata care are inca rani deschise tocmai din cauza unor strategii de tarifare nesustenabile promovate in trecut de unii asiguratori. Sa nu uitam faptul ca nota de plata a unor asiguratori care au iesit din piata RCA este inca deschisa, iar platile sunt facute de catre asiguratorii care au ramas, practicand preturi corecte. Este o falsa impresie ca un asemenea control va avea efecte pozitive, pe termen lung.” a declarat Soncutean.

„Pentru Allianz-Tiriac, cele 6 luni in care urmeaza sa functioneze metodologia de control a tarifelor RCA reprezinta un exercitiu inedit care, in mod cert, va avea efecte negative asupra profitabilitatii segmentului auto”, se mai arată în comunicat.

„Suntem fermi in a sustine ca aplicarea acestui mecanism de functionare a pietei RCA pe baza de tarife normate trebuie sa fie o masura punctuala, conjuncturala, de cat mai scurta durata. Tinand cont de faptul ca noi nu credem in viabilitatea acestei solutii, este greu de crezut ca vom putea sa ne adaptam la un asemenea model care sa ramana operational timp de mai mult de 6 luni”, conchide directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...