Allianz-Ţiriac va distribui poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, emise de PAID

Allianz-Ţiriac Asigurări a semnat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei, a anunţat compania.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 10:00
Allianz-Ţiriac va distribui poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, emise de PAID

„Urmare a intrării în vigoare a Legii 243/2013, semnarea protocolului de distribuţie a poliţei de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) era un pas absolut necesar pentru optimizarea accesului publicului la produse care să ofere protecţie completă a locuinţelor, în reţeaua Allianz-Ţiriac”, a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac, Remi Vrignaud.

Cadrul legislativ de funcţionare a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013, care modifică Legea 260/2008.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia – pentru aceste categorii de riscuri – asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Proprietarii de locuinţe care vor apela la serviciile Allianz-Ţiriac pentru asigurarea caselor vor putea beneficia de protecţie extinsă, la întreaga valoare reală a locuinţei, oferită în mod direct de companie pentru riscurile asigurabile non-catastrofice, în timp ce răspunderea asumată de Allianz-Ţiriac pentru preluarea în asigurare a riscurilor catastrofice va acoperi doar partea din suma asigurată ce depăşeşte valoarea de 10.000 sau 20.000 de euro (ce trebuie acoperită, obligatoriu printr-o poliţă PAD).

„Practic, poliţele de asigurare emise în numele şi pe răspunderea Allianz-Ţiriac vor include o franşiză obligatorie pentru riscurile catastrofice de 10.000 sau 20.000 euro. În paralel, compania va fi în măsură să emită poliţe obligatorii (PAD) având suma asigurată egală cu franşiza poliţei Allianz-Ţiriac, în baza cărora PAID oferă acoperire pentru riscurile catastrofice, conform legislaţiei în vigoare.
În baza protocolului semnat cu PAID, Allianz-Ţiriac va oferi tuturor clienţilor săi care încheie poliţe obligatorii PAD prin intermediul reţelei companiei servicii de instrumentare a daunelor produse de riscurile catastrofice”, se mai spune în comunicat.

Alinierea modelului operaţional al Allianz-Ţiriac la noile reglementări nu va aduce modificări ale preţului acoperirilor, din perspectiva clienţilor.

Pentru contractanţii de poliţe de asigurare a locuinţelor emise în reţeaua Allianz-Ţiriac, practic, costul rămâne cel valabil înainte de intrarea în vigoare a Legii 243/2013.

În schimb, sub aspectul veniturilor, Allianz-Tiriac va realiza subscrieri diminuate cu echivalentul a 20 de euro pentru fiecare poliţă facultativă de asigurare a locuinţei emisă.

„Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să reuşim să compensăm fie şi parţial impactul pe care introducerea obligativităţii achiziţionării PAD de către toţi proprietarii de locuinţe îl va avea la nivelul veniturilor noastre din activitatea de asigurare a locuinţelor. În orice caz, suntem optimişti în privinţa evoluţiei acestui segment pe termen mediu, plecând de la premisa că actualul cadru de reglementări va fi nu doar menţinut, dar şi consolidat, astfel încât să permită companiilor de asigurare să-şi definească strategii coerente de dezvoltare sănătoasă a portofoliilor de asigurare a locuinţelor pe termen mediu şi lung”, a mai spus directorul general al Allianz-Ţiriac.

Allianz-Ţiriac este al treilea asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2012, după Astra şi Omniasig.

Cu un capital social de 99,4 milioane de de lei, asigurătorul român este controlat de grupul german Allianz – 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) – 44,48%, companie deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 poliţe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...