Alocare suplimentară de 240 de milioane euro prin programul de susţinere a produselor deficitare – carnea de porc şi tomatele

Peste 50.000 de fermieri din sectoarele vegetal şi zootehnic ar putea beneficia în 2017 de ajutoare suplimentare, în valoare totală de 240 de milioane de euro, dacă vor cultiva soiuri româneşti de roşii şi le vor livra centrelor de colectare sau dacă vor creşte şi îngrăşa purceluşi pentru sacrificare în vederea asigurării consumului intern, potrivit datelor incluse în capitolul politici agricole şi de dezvoltare rurală din Programul de guvernare 2017 - 2020.
Economica.net - mie, 04 ian. 2017, 18:09
Alocare suplimentară de 240 de milioane euro prin programul de susţinere a produselor deficitare - carnea de porc şi tomatele

Tomatele şi carnea de porc sunt primele două produse incluse în programul de susţinere a produselor deficitare în balanţa comercială a României.

‘Programul de susţinere pentru produse deficitare prevede acordarea de sume fixe pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanţa comercială. Programul începe în anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a câte două produse agroalimentare deficitare, iar primele produse sunt tomatele şi carnea de porc’, se arată în document.

Scopul programului vizează reducerea importurilor şi asigurarea consumului din producţie internă, iar alocarea suplimentară an de an se ridică la 240 de milioane de euro.

Astfel, în 2017, se acordă la tomate suma de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi, în condiţiile cultivării de soiuri româneşti şi realizării unei producţii de 2 kg/mp, care să fie ulterior predate centrelor de colectare odată cu justificarea producţiei obţinute şi a destinaţiei acesteia.

Pentru carnea de porc se va acorda suma de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la îngrăşat, în condiţiile creşterii, îngrăşării, sacrificării şi livrării cantităţii de 20 de tone de carne de porc, odată cu justificarea producţiei şi a destinaţiei acesteia.

Programul de susţinere pentru produse deficitare se va derula pe durata a 8 ani, cu adăugarea a două noi produse anual.

În opinia guvernanţilor, beneficiarii acestui program sunt 40.000 de fermieri în cazul tomatelor şi 12.000 de fermieri în cazul crescătorilor de porci.

În ceea ce priveşte programul de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii, noul Guvern are în vedere înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat.

Este vorba despre acordarea de garanţii de stat în proporţie de 80% din valoarea creditului de producţie cu o dobândă de 2% peste dobânda ROBOR la un an şi pentru un plafon de maximum 1 milion de euro.

Durata derulării acestui program este de opt ani, iar beneficiari sunt unităţile din agricultură, zootehnie şi acvacultură care urmăresc creşterea producţiei şi calităţii acesteia, destinate pieţei interne şi externe, adică cel puţin 10.000 de societăţi din agricultură producătoare de produse destinate pieţei interne şi externe.

‘Prin acordarea de credite cu garanţii de stat vor putea fi executate la timp şi în bune condiţii lucrările specifice fiecărui domeniu, determinându-se o creştere şi o garanţie a producţiei agricole, implicit a fondului de marfă destinat pieţei. Numărul de societăţi şi volumul de credite derulate va determina o creştere cu 10% a producţiei destinate pieţei interne şi externe’, se precizează în document.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 miliarde de euro anul trecut, potrivit estimărilor președintelui Camerei de......
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...