1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

Alpha Bank a revenit pe pierderi în T4, din cauza costurilor legate de schema de plecări voluntare

Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen în funcţie de active, a revenit pe pierderi în trimestrul patru din 2017, din cauza costurilor legate de schema de plecări voluntare, transmite Reuters.

21 mar, 2018 | Agerpres

Alpha, deţinută în proporţie de 11% de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), a raportat pierderile nete de pe urma operaţiunilor continue de 64 de milioane de euro în perioada octombrie-decembrie 2017, după un profit net de 35,6 milioane de euro în trimestrul trei al anului trecut.

Banca a înregistrat în ultimele trei luni din 2017 costuri excepţionale de 92,7 milioane de euro legate de schema de plecări voluntare şi cheltuieli de 76,1 milioane de euro provocate de deteriorarea activelor fixe.

Băncile greceşti au intrat în criză financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut, creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde de euro, iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019, urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019, de la 51% la finele lui 2016.

'În 2017, am adoptat o serie de măsuri decisive pentru reducerea riscurilor din bilanţul nostru: vânzarea unor credite neperformante de peste 400 de milioane de euro în România şi a unui portofoliu de 3,7 miliarde de euro de credite neperformante negarantate în sectorul elen de retail', a afirmat directorul general Dimitris Mantzounis.

Acesta a anunţat că în 2018 banca va continua să se concentreze pe reducerea NPL, eliminând plafonul finanţării de urgenţă (ELA) destinat creditorilor eleni.

Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 18,3% în trimestrul patru din 2017, la 244 milioane de euro, de la 298 milioane de euro în precedentele trei luni, în timp ce rata creditelor neperformante s-a redus la 34,9%, de la 37,3%.

Alpha Bank România, membră a Alpha Bank Group, are o istorie de peste 20 de ani în România. Banca oferă o gamă variată de servicii şi produse, atât pentru segmentul de piaţă dedicat persoanelor fizice, cât şi pentru sectorul IMM şi corporate, dar şi experienţa şi competenţa necesară îndeplinirii planurilor clienţilor săi.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO