1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Primul program de obligaţiuni ipotecare din România. Alpha Bank ţinteşte un miliard de euro

Alpha Bank România a lansat primul programul de obligațiuni ipotecare în valoare de 1 miliard euro. Prima emisiune de obligațiuni ipotecare are o limită de 200 milioane euro şi va avea loc în viitorul apropiat. 

09 apr, 2019 | ECONOMICA.net

„Avem plăcerea să anunțăm primul program de obligațiuni ipotecare din România, o inițiativă care continuă tradiția noastră de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar. Prin acest program, România va intră în rândul țărilor care au atât o legislație modernă, cât și o piață activă a obligațiunilor ipotecare", spune Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.

Alpha Bank România intenționează să listeze obligațiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursă din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București. Moody's va acorda rating obligațiunilor emise în cadrul Programului.

Tranzacția are loc la trei ani de la intrarea în vigoare a Legii privind emisiunile de obligațiuni ipotecare și e asistată de avocații de la Clifford Chance Badea.

Obligațiunile ipotecare reprezintă o soluție de finanțare des întâlnită pe piețele financiare internaționale, prin care bancă emitentă urmărește să își diversifice sursele de finanțare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităților sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituțiile financiare sunt finanțate prin emiterea de obligațiuni ipotecare, această fiind o soluție frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligațiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiții imobiliare aflate în derulare, fără că emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privință termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO