Alpha şi Piraeus Bank şi-au majorat capitalul cu trei miliarde de euro – Bloomberg

Grupurile bancare elene Alpha şi Piraeus au emis acţiuni de trei miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) pentru a-şi majora capitalul, iar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Bloomberg, că a existat cerere suficientă pentru toate titlurile emise.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 07:53
Alpha şi Piraeus Bank şi-au majorat capitalul cu trei miliarde de euro - Bloomberg

Alpha a evaluat vânzarea la 65 eurocenţi pe titlu, iar Piraeus la 1,60 – 1,75 euro pe acţiune, susţin sursele.

Marţi, Piraeus, al doilea grup bancar elen, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze capitalul cu 1,75 miliarde de euro, iar Alpha are ca obiectiv obţinerea a 1,2 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni.

‘Vânzarea reprezintă un vot de încredere pentru sistemul bancar din Grecia. Au fost înregistrate progrese majore, în special la Alpha şi Piraeus’, a declarat analistul Maria Kanellopoulou, de la Euroxx Securities.

Ambele vânzări au început după închiderea şedinţei de tranzacţionare a bursei de la Atena. Acţiunile Alpha au închis marţi în scădere cu 5,2%, la 70 eurocenţi, în timp ce titlurile Piraeus Bank au înregistrat un declin de 1,5%, la 2,02 euro. Miercuri, pieţele financiare elene sunt închise datorită celebrării Zilei Independenţei.

JPMorgan Chase & Co, Citigroup şi Bank of America Corp au intermediat majorarea capitalului Alpha Bank în timp ce la Piraeus Bank plasarea de acţiuni a fost condusă de Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc, Mediobanca SpA şi UBS AG.

Banca Centrală a Greciei a derulat o nouă rundă de teste de stres în rândul instituţiilor financiare elene pentru a stabili dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuată în vara anului trecut, le-a făcut capabile să absoarbă şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească.

Potrivit rezultatelor, National Bank of Greece (NBG), Piraeus, Alpha şi Eurobank au nevoie de majorarea capitalului cu încă 6,4 miliarde de euro.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au avertizat că există riscul ca necesităţile de capital ale băncilor elene să fie mai ridicate decât a estimat BoG şi au cerut instituţiilor elene de creditare să rezolve problema nivelului ridicat al creditelor neperformante (NPL).

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producţie din sectorul de ţiţei şi gaze, a......
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.