Alro va închide combinatul din Tulcea dacă nu se vor reduce subvenţiile pentru regenerabile

Combinatul Alum SA din Tulcea funcţionează la cote de avarie, iar circa 500 din cei 700 de angajaţi ai unităţii îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele şase luni, dacă nu se vor promulga de urgenţă modificările adoptate de Parlament la Legea 220/2008 ce reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 11:29
Alro va închide combinatul din Tulcea dacă nu se vor reduce subvenţiile pentru regenerabile

Închiderea combinatului Alum SA va afecta activitatea altor şase unităţi economice din oraşul Tulcea.

Preşedintele Sindicatului Liber Alum, Gheorghe Dragu, a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă, că managerii grupului Vimetco, proprietar al combinatelor Alum SA, Tulcea, şi Alro Slatina SA, au analizat situaţia generată de lipsa unor facilităţi pentru industrie în ceea ce priveşte taxele suplimentare la energia electrică.

‘Producţia noastră este la cote de avarie. În niciunul din scenariile făcute deja nu există şanse pentru continuarea activităţii combinatului Alum SA, dacă nu se modifică urgent legislaţia în vigoare. Dacă se vor goli instalaţiile, vom mai funcţiona încă două sau trei luni, iar dacă se doreşte şi consumarea stocului de materii prime vom mai funcţiona încă două sau trei luni. Ulterior, se va decide dacă unitatea va fi închisă definitiv’, a afirmat liderul de sindicat Gheorghe Dragu.

Acesta a mai spus că după şase luni, există posibilitatea ca în unitatea tulceană să rămână doar 200 din cei aproape 700 de angajaţi aflaţi pe statele de plată ale grupului Vimetco şi a atras atenţia că de funcţionarea combinatului tulcean depind alte şase unităţi economice din municipiu.

‘După modernizarea combinatului, în anul 2007, din cei 1.300 de salariaţi s-au păstrat circa 700 de angajaţi prin externalizarea unor servicii, transport marfă pe căile ferate, pe uscat şi apă. Vorbim în total de cel puţin şase societăţi, printre care Convex Constanţa care asigura transportul lunar a peste 100.000 de tone de bauxită şi Tremag SA din Tulcea care, în condiţiile existenţei combinatului Alum SA, avea asigurată 80% din producţia anuală’, a menţionat preşedintele Sindicatului Liber Alum.

Liderul de sindicat a amintit că Parlamentul a modificat Legea 220 din 2008 care reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România, însă actul normativ a fost contestat de preşedintele ţării.

În acest context, liderul sindicaliştilor din combinatul tulcean a anunţat că Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă Cartel Alfa va picheta miercuri sediul Curţii Constituţionale a României între orele 11.00 şi 15.00, iar joi, 13 martie, sediul Guvernului, la acţiuni urmând să participe şi 50 de sindicalişti tulceni.

Revendicările sindicaliştilor vizează atât promulgarea de urgenţă a modificărilor adoptate de Parlament la Legea 220 din 2008, cât şi modificarea Legii 123 din 2012 privind energia electrică şi gazele naturale, în sensul stopării liberalizării rapide a preţului la gazele naturale.

Încă de la finele anului trecut, liderul sindicaliştilor din combinatul Alum SA a anunţat că unităţile din România deţinute de grupul Vimetco se vor închide anul acesta, dacă nu se vor pune în aplicare modelele de sprijinire a industriei din alte ţări europene.

Combinatul de alumină din Tulcea, unul dintre importanţii angajatori privaţi din oraş, a început să funcţioneze în anul 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în anul 1996. Societatea tulceană producătoare de alumină calcinată, materia primă necesară în producerea aluminiului, a produselor refractare, produselor ceramice, a cimentului, precum şi în tratarea apei, a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina. Acest grup are în proprietate 98% din capitalul social al combinatului tulcean, acţionarul majoritar al Alro fiind grupul Vimetco, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski.

Grupul Vimetco deţine în România trei unităţi de producţie la Tulcea, Slatina şi Bucureşti şi este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Unităţile din România ale acestui grup sunt printre cei mai mari consumatori de energie electrică din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...