Alro va închide combinatul din Tulcea dacă nu se vor reduce subvenţiile pentru regenerabile

Combinatul Alum SA din Tulcea funcţionează la cote de avarie, iar circa 500 din cei 700 de angajaţi ai unităţii îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele şase luni, dacă nu se vor promulga de urgenţă modificările adoptate de Parlament la Legea 220/2008 ce reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 11:29
Alro va închide combinatul din Tulcea dacă nu se vor reduce subvenţiile pentru regenerabile

Închiderea combinatului Alum SA va afecta activitatea altor şase unităţi economice din oraşul Tulcea.

Preşedintele Sindicatului Liber Alum, Gheorghe Dragu, a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă, că managerii grupului Vimetco, proprietar al combinatelor Alum SA, Tulcea, şi Alro Slatina SA, au analizat situaţia generată de lipsa unor facilităţi pentru industrie în ceea ce priveşte taxele suplimentare la energia electrică.

‘Producţia noastră este la cote de avarie. În niciunul din scenariile făcute deja nu există şanse pentru continuarea activităţii combinatului Alum SA, dacă nu se modifică urgent legislaţia în vigoare. Dacă se vor goli instalaţiile, vom mai funcţiona încă două sau trei luni, iar dacă se doreşte şi consumarea stocului de materii prime vom mai funcţiona încă două sau trei luni. Ulterior, se va decide dacă unitatea va fi închisă definitiv’, a afirmat liderul de sindicat Gheorghe Dragu.

Acesta a mai spus că după şase luni, există posibilitatea ca în unitatea tulceană să rămână doar 200 din cei aproape 700 de angajaţi aflaţi pe statele de plată ale grupului Vimetco şi a atras atenţia că de funcţionarea combinatului tulcean depind alte şase unităţi economice din municipiu.

‘După modernizarea combinatului, în anul 2007, din cei 1.300 de salariaţi s-au păstrat circa 700 de angajaţi prin externalizarea unor servicii, transport marfă pe căile ferate, pe uscat şi apă. Vorbim în total de cel puţin şase societăţi, printre care Convex Constanţa care asigura transportul lunar a peste 100.000 de tone de bauxită şi Tremag SA din Tulcea care, în condiţiile existenţei combinatului Alum SA, avea asigurată 80% din producţia anuală’, a menţionat preşedintele Sindicatului Liber Alum.

Liderul de sindicat a amintit că Parlamentul a modificat Legea 220 din 2008 care reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România, însă actul normativ a fost contestat de preşedintele ţării.

În acest context, liderul sindicaliştilor din combinatul tulcean a anunţat că Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă Cartel Alfa va picheta miercuri sediul Curţii Constituţionale a României între orele 11.00 şi 15.00, iar joi, 13 martie, sediul Guvernului, la acţiuni urmând să participe şi 50 de sindicalişti tulceni.

Revendicările sindicaliştilor vizează atât promulgarea de urgenţă a modificărilor adoptate de Parlament la Legea 220 din 2008, cât şi modificarea Legii 123 din 2012 privind energia electrică şi gazele naturale, în sensul stopării liberalizării rapide a preţului la gazele naturale.

Încă de la finele anului trecut, liderul sindicaliştilor din combinatul Alum SA a anunţat că unităţile din România deţinute de grupul Vimetco se vor închide anul acesta, dacă nu se vor pune în aplicare modelele de sprijinire a industriei din alte ţări europene.

Combinatul de alumină din Tulcea, unul dintre importanţii angajatori privaţi din oraş, a început să funcţioneze în anul 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în anul 1996. Societatea tulceană producătoare de alumină calcinată, materia primă necesară în producerea aluminiului, a produselor refractare, produselor ceramice, a cimentului, precum şi în tratarea apei, a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina. Acest grup are în proprietate 98% din capitalul social al combinatului tulcean, acţionarul majoritar al Alro fiind grupul Vimetco, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitski.

Grupul Vimetco deţine în România trei unităţi de producţie la Tulcea, Slatina şi Bucureşti şi este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Unităţile din România ale acestui grup sunt printre cei mai mari consumatori de energie electrică din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Linia de tramvai 41 va fi suspendată în perioada 30 septembrie 2022 (începând cu ora 21.00) – 06 octombrie 2022 (ora 04.00), pentru finalizarea lucrărilor la calea de rulare de la intersecția......
vivo devine sponsorul oficial şi smartphone-ul oficial al campionatului de fotbal FIFA World Cup Qatar 2022
vivo devine sponsorul oficial şi smartphone-ul oficial al campionatului de fotbal FIFA World Cup Qatar 2022
vivo anunță că a devenit Smartphone-ul Oficial şi Sponsorul Oficial unic din industria smartphone-urilor al campionatului ...
Comisia Europeană le cere statelor membre UE să-și modernizeze sistemele de venit minim, pentru a reduce sărăcia și excluziunea socială
Comisia Europeană le cere statelor membre UE să-și modernizeze sistemele de venit minim, pentru a reduce sărăcia și ...
Comisia Europeană a invitat miercuri statele membre să îşi modernizeze sistemele de venit minim, ca parte a angajamentului ...
Iranul a atacat cu drone grupările opoziției kurde aflate pe teritoriul irakian
Iranul a atacat cu drone grupările opoziției kurde aflate pe teritoriul irakian
Iranul a atacat grupări de opoziţie kurde iraniene în regiunea autonomă Kurdistan din nordul Irakului cu drone încărcate ...