Alstom, singura companie care a depus ofertă la licitaţia pentru cele 16 locomotive electrice noi

Asocierea Alstom Transport România - Alstom Transportation Germany a fost singura care a depus ofertă în cadrul licitaţiei pentru achiziţia a 16 locomotive electrice noi pe patru osii cu sisteme ERTMS, informează luni Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
AGERPRES - lun, 03 apr. 2023, 16:15
Alstom, singura companie care a depus ofertă la licitaţia pentru cele 16 locomotive electrice noi

Potrivit sursei citate, luni a avut loc şedinţa Comisiei de evaluare, desemnată în cadrul licitaţiei, în vederea deschiderii ofertelor depuse. Societatea care a depus documentaţia este Asocierea Alstom Transport România (Ofertant lider) – Alstom Transportation Germany (Ofertant).

ARF reaminteşte că procedura de atribuire în vederea achiziţiei unui număr de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h-200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, a fost lansată în data de 10 octombrie 2022, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta 4. Transport sustenabil, şi avea ca efect atât sporirea mobilităţii în jurul marilor centre socio-economice ale ţării, cât şi realizarea unor conexiuni rapide între unităţile administrativ teritoriale importante ale ţării.

„Precizăm că perioada de mentenanţă şi reparaţii este de 20 ani, în cadrul căreia sunt incluse serviciile necesare funcţionării respectivelor locomotive electrice, şi anume: instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea acestora şi a aplicaţiilor software, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune, asistenţa tehnică în perioada de garanţie, conform caietului de sarcini. Astfel, contractul de achiziţii are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 de ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional. Obiectivul Componentei 4 – Transport sustenabil, prevăzută în PNRR, este de a spori sustenabilitatea sectorului transporturilor din România, prin sprijinirea tranziţiei verzi şi digitale a sectorului, respectiv de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă şi ecologică, cu standarde de siguranţă adecvate, care să contribuie la finalizarea reţelelor transeuropene de transport(TEN-T) şi la descongestionarea nodurilor urbane”, se spune într-o postare a ARF, pe pagina sa de Facebook.

Locomotivele achiziţionate vor fi utilizate pe rutele aflate sub contractele de servicii publice (CSP), atribuite în mod competitiv operatorilor de transport feroviar de călători, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 şi potrivit legislaţiei din România.

Valoarea estimată este cuprinsă între 702.453.762,18 lei, fără TVA, şi 1.036.568.887,80 lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „Componenta 4 – Transport durabil”, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice.

Durata contractului aferent lotului atribuit va fi de 275 de luni.

„Ulterior deschiderii ofertei, comisia va începe evaluarea acesteia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cerinţele caietului de sarcini”, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...