Alternativa dezvoltatorilor la Legea dării în plată: locuinţe noi pentru închiriere

Dacă dezvoltatorii vor rămâne fără clienţi pentru apartamentele construite din cauza legii dării în plată, alternativa este închirierea acestora. O companie a şi construit primul bloc de apartamente pentru chirie, pentru că există cerere.
Andrada Ghira - mie, 18 mai 2016, 20:59
Alternativa dezvoltatorilor la Legea dării în plată: locuinţe noi pentru închiriere

Nu ar fi ceva nou pentru dezvoltatori. După ce balonul imobiliar s-a spart iar băncile au înăsprit condiţiile de creditare, puţini au fost cei care au mai cumpărat apartamente noi. Dezvoltatorii au fost nevoiţi atunci să scoată apartamentele la închiriere, la preţuri apropiate de cele cerute de proprietarii apartamentelor vechi. 

Dezvoltatorul spaniol Gran Via are în construcţie două blocuri cu 289 de apartamente în Bucureşti, peste drum de mallul Plaza România. Clienţii care au semnat contracte de rezervare pentru apartamentele care urmează să fie finalizate în această toamnă, au renunţat la achiziţie după ce fondurile pentru Prima Casă s-au terminat.

Afectat a fost şi ritmul de vânzări, care a scăzut, iar compania ia în calcul şi varianta închirierii locuinţelor dacă în piaţă va apărea un blocaj datorat de accesibilitatea cumpărătorilor la credite ipotecare după ce 14 bănci au majrat avansul.

„Ne-am gândit şi la această posibilitate de a le închiria. La Lujerului avem două blocuri în construcţie, iar unul dintre ele este mai mic, cu apartamente mai scumpe. Dacă rămânem cu apartamente pe stoc, cele din blocul mic le vom scoate la închiriere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Antoanela Comşa, director Gran Via România.

În timp ce unii dezvoltatori iau în calcul şi această variantă de rezervă, alţii s-au orientat spre a face o afacere din apartamentele noi destinate exclusiv închirierii.

Este cazul dezvoltatorului RPD Development care a construit un bloc cu 160 de apartamente destinate exclusiv închirierii şi caută acum parteneri pentru asocierea într-un nou proiect.

„Am văzut că în Bucureşti există cerere, dar nu exista ofertă. Ne gândim să construim blocuri cu apartamente de închiriat doar pentru studenţi şi suntem în căutare de asocieri pentru terenuri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Robert Kurthy, managing director RPF Development.

Vitan Estates este un bloc de apartamente destinate doar închirierii şi construit de companie în apropierea proiectului Vitan Residence. 35 de apartamente au fost deja închiriate, iar clienţii sunt familii tinere, dar şi studenţi, cu vârste între 25 şi 35 de ani.

„Avem o listă întreagă care ar acoperi toate apartamentele. Estimăm că în patru luni apartamentele vor fi închiriate în totalitate”, mai spune Kurthy.

Investiţia s-a ridicat la opt milioane de euro şi va fi recuperată în opt ani.

Blocuri cu garsoniere şi apartamente destinate doar pentru închirieri a costruit şi omul de afaceri Liviu Tudor. West Gate Studios are 925 de garsoniere, iar investiţia s-a ridicat la 58 de milioane de euro. În urmă cu doi ani, Liviu Tudor declara ca îşi va recupera investiţia în 30 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă......
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...