Ambasada Germaniei a aniversat 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Ambasada Germaniei la Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer, a organizat marţi un eveniment care a marcat 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 19:29
Ambasada Germaniei a aniversat 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

La acţiune a participat ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, deputatul care reprezintă minoritatea germană în Parlament, Ovidiu Ganţ, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, precum şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur.

‘Au trecut 25 de ani de când Europa a trecut printr-o transformare majoră. A căzut Cortina de Fier, a căzut Zidul Berlinului, iar divizarea dintre Europa de Vest şi Europa de Est s-a încheiat. Căderea Zidului (…) a deschis drumul pentru reunificarea Germaniei. O lună mai tâziu s-a ajuns şi în România la o revoluţie care, cu sute de morţi şi răniţi, a fost cea mai sângeroasă dintre revoluţiile anului 1989. Pentru Germania, ca şi pentru România, anul 1989 a adus o schimbare dramatică. Până în zilele noastre urmările sunt prezente, împreună trebuie să ne îngrijim permanent ca această perioadă să-şi găsească un loc cuvenit în memoria ţărilor noastre, în special pentru generaţiile mai tinere’, a spus ambasadorul Lauk.

El a arătat că România şi Germania sunt legate de sute de ani de o istorie comună ‘absolut specială’ şi a exprimat opinia că minoritatea germană din România este ‘o punte lingvistică şi culturală’ între cele două societăţi.

Lauk a vorbit despre evoluţia Uniunii Europene, arătând că UE reprezintă inclusiv o comunitate a valorilor şi a dreptului la justiţie.

‘Meritul cel mai mare al UE este că, de mai mult de 60 de ani, între statele membre nu a existat o stare de război. Această situaţie pare a fi un succes aproape incredibil şi totuşi trebuie să rămânem vigilenţi şi nu avem voie să ne culcăm pe lauri. (…) Pe parcursul ultimei jumătăţi de secol, Europa a devenit mai sigură, mai prosperă şi mai echitabilă’, a arătat diplomatul german.

El a vorbit şi despre prezenţa înregistrată la recentele alegeri europarlamentare, apreciind că acesta ar trebui să îngrijoreze ‘întrucâtva’.

‘Totuşi, altfel decât trendul general, în România s-a constatat că au participat la vot 34% din cetăţeni, adică 5% mai mult decât la scrutinul trecut’, a precizat Lauk.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată o pictură murală realizată de studenţii Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, sub conducerea prof. dr. Ioan Ernest Stendl şi a profesorului Cosmin Paulescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...