Ambasada Marii Britanii: Suntem îngrijoraţi că OUG ar putea reduce domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că 'Ordonanţa de Urgenţă anunţată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie', dar şi faţă de 'natura foarte limitată' a consultării, în prealabil, a părţilor implicate.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 13:55
Ambasada Marii Britanii: Suntem îngrijoraţi că OUG ar putea reduce domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie

Misiunea diplomatică precizează că ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a transmis aceste puncte de vedere, alături de membri ai mai multor misiuni diplomatice, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, miercuri.

‘Marea Britanie este unul dintre susţinătorii de cursă lungă ai României în eforturile acesteia de a întări statul de drept şi în lupta sa anticorupţie. Dintotdeauna am avut un dialog productiv pe acest subiect cu guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Am colaborat cu România pe parcursul multor ani pentru a o ajuta să îşi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)’, se arată într-un mesaj al Ambasadei Marii Britanii transmis AGERPRES.

Mesajul face referire la cel mai nou raport MCV.

‘Cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, publicat pe 25 ianuarie, a subliniat progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie, dar a şi avertizat că ‘modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, precizează ambasada.

Ambasada Marii Britanii recunoaşte atribuţiile Guvernului şi Parlamentului de a stabili legislaţia ţării, dar îşi exprimă îngrijorarea cu privire la recentele modificări ce ar putea ‘să reducă domeniul de aplicare’ în lupta anticorupţie.

‘Deşi este prerogativul Parlamentului şi al Guvernului României alese democratic să stabilească legislaţia ţării, respectând Constituţia, suntem îngrijoraţi că ordonanţa de urgenţă anunţată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie. De asemenea, suntem îngrijoraţi cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părţile implicate’, arată misiunea diplomatică la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, ambasadorul britanic, împreună cu alţi şefi de misiuni diplomatice partenere din Bucureşti, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, în cursul zilei de miercuri.

‘Această conversaţie va fi urmată de alte discuţii pe care Marea Britanie le va avea cu partenerii săi români’, precizează Ambasada Marii Britanii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...