Comisioanele prea mari, lipsa de transparenţă şi birocraţia excesivă descurajează investitorii – oficial SUA

Guvernul SUA a transmis un mesaj  dur Bucureştiului, criticând mediul de investiţii din România. Investitorii străini vor evita ţara noastră, dacă nu se acordă importanţă grijilor lor. De asemeni, accesul la Bursă este dificil şi scump, potrivit declaraţiilor lui Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, făcute cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 ian. 2014, 12:34
Comisioanele prea mari, lipsa de transparenţă şi birocraţia excesivă descurajează investitorii - oficial SUA

Accesul la piaţa de capital din România rămâne dificil”, iar piaţa este scumpă  „din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB (Bursa de Valori Bucureşti, n.r.), cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)„, a declarat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, la ceremonia de deschidere a şedinţei bursiere, organizată cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP).

Deschiderea unui cont de tranzacţionare în România „poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore”, a mai afirmat Duane Butcher.

ASF va fi restructurată, în urma unei analize a organizării instituţiei convenit cu FMI. Până atunci, ASF îşi face propriul plan de măsuri, care va decide ce angajaţi vor fi confirmaţi sau nu pe posturi.

Avertisment

Pe de altă parte, „investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici, dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării lor, sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile”, a adăugat Butcher.

Diplomatul american a citat butada lui Benjamin Franklin : „Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite”, pe care a completat-o cu precizarea : „companiile străine care activează în România au învăţat că nici măcar fiscalitatea nu e sigură”.

El a dat ca exemplu modul în care Guvernul a evitat consultarea publică în cazul texei „pe stâlp”.

Miza redevenţelor

Oficialul SUA  a arătat disponibilitatea americaniilor de a oferi consultanţă la stabilirea redevenţelor din domeniul petrolului şi a gezelor.

Totodată, Duane Butcher a adăugat că „este posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe”.

Pe parcursul acestui an urmează să se renegocieze redevenţele datorate de OMV Petrom, expirând cele stabilite acum 10 ani, prin contractul de privatizare.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...