Comisioanele prea mari, lipsa de transparenţă şi birocraţia excesivă descurajează investitorii – oficial SUA

Guvernul SUA a transmis un mesaj  dur Bucureştiului, criticând mediul de investiţii din România. Investitorii străini vor evita ţara noastră, dacă nu se acordă importanţă grijilor lor. De asemeni, accesul la Bursă este dificil şi scump, potrivit declaraţiilor lui Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, făcute cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 ian. 2014, 12:34
Comisioanele prea mari, lipsa de transparenţă şi birocraţia excesivă descurajează investitorii - oficial SUA

Accesul la piaţa de capital din România rămâne dificil”, iar piaţa este scumpă  „din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB (Bursa de Valori Bucureşti, n.r.), cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)„, a declarat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, la ceremonia de deschidere a şedinţei bursiere, organizată cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP).

Deschiderea unui cont de tranzacţionare în România „poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore”, a mai afirmat Duane Butcher.

ASF va fi restructurată, în urma unei analize a organizării instituţiei convenit cu FMI. Până atunci, ASF îşi face propriul plan de măsuri, care va decide ce angajaţi vor fi confirmaţi sau nu pe posturi.

Avertisment

Pe de altă parte, „investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici, dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării lor, sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile”, a adăugat Butcher.

Diplomatul american a citat butada lui Benjamin Franklin : „Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite”, pe care a completat-o cu precizarea : „companiile străine care activează în România au învăţat că nici măcar fiscalitatea nu e sigură”.

El a dat ca exemplu modul în care Guvernul a evitat consultarea publică în cazul texei „pe stâlp”.

Miza redevenţelor

Oficialul SUA  a arătat disponibilitatea americaniilor de a oferi consultanţă la stabilirea redevenţelor din domeniul petrolului şi a gezelor.

Totodată, Duane Butcher a adăugat că „este posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe”.

Pe parcursul acestui an urmează să se renegocieze redevenţele datorate de OMV Petrom, expirând cele stabilite acum 10 ani, prin contractul de privatizare.

Te-ar mai putea interesa și
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Rafinăria Petrobrazi a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu Prahova în urma controlului efectuat după avaria care a avut loc săptămâna trecută şi care a dus la eliberarea de......
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest ...
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
Centrala nucleară Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, este "evident" ucraineană, în pofida însuşirii sale oficiale ...
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Retailerul Lidl România a anunţat că retrage de la vânzare şi de la clienţi toate loturile unui sortiment de napolitane ...