1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Ambasadorul chinez la Washington a îndrăznit să contrazică linia oficială impusă de Beijing care atribuie vina apariției Covid-19 americanilor

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Washington, Cui Tiankai, a făcut niște declarații foarte neobișnuite pentru un diplomat chinez, el contrazicând linia oficială a ministerului de Externe din țara sa, care atribuie declanșarea pandemiei de coronavirus unei experiment de laborator făcut de armata americană, informează Bloomberg.

24 mar, 2020 | Bloomberg

Cui Tiankai a declarat luni într-un interviu la emisiunea “Axios on HBO” că își menține punctul de vedere exprimat pe data de 9 februarie și anume că este o nebunie să fie răspândite astfel de teorii, potrivit cărora virusul care provoacă gripa Covid-19 a fost creat într-un laborator american. Declarație lui este contrară aceleia făcute de unul dintre purtătorii de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, care a răspândit această idee pe Twitter în ultimele săptămâni.

“Această speculație nu va ajută pe nimeni. Este foarte dăunătoare”, a spus Cui în emisiunea la care a participat. “Eventual, trebuie să avem un răspuns cu privire de unde a venit virusul prima dată, dar această este treaba oamenilor de știință, nu a diplomaților”, a mai precizat el.

Remarcile făcute de ambasadorul Cui reprezintă o respingere categorică a alegațiilor purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe,  Zhao Lijian, care în mod public și-a arătat scepticismul că virusul ar proveni din China și chiar a lansat ideea că ar fi fost adus de niște atleți americani care au participat la o competiție sportivă în CHina. Genul acesta de diferende sunt foarte rare printre diplomații chinezi, care sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a rămâne apropiați liniei oficiale a Partidului Comunist Chinez.

Această ieșire a ambasadorului de la Washington arată că mai există o a două linie diplomatică adoptată de ministerul chinez de Externe, în afara acelei de a se confruntă direct cu acuzele pe care președintele american Donald Trump le-a adus la adresa modului în care China a gestionat în primele luni epidemia de coronavirus. Astfel, ministerul de Externe a publicat în limba chineză pe pagina să oficiala declarația lui Cui, iar un alt purtător de cuvânt al instituției, Geng Shuang, le-a declarat reporterilor că “virusul n-ar trebui legat de o țară anume sau de o regiune, pentru a se evita stigmatizarea.”

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO