1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Ambasadorul rus la Budapesta: Ungaria poate deveni un centru regional în distribuţia de gaz

Ungaria ar putea deveni un centru regional în distribuţia de gaz, pe baza capacităţii sale de stocare, ea având interesul de a crea un astfel de centru în vederea consolidării securităţii sale energetice, a declarat luni ambasadorul Rusiei la Budapesta, Serghei Nikolaevici, într-un interviu pentru cotidianul economic Napi Gazdasag, transmite MTI.

23 mar, 2015 | Agerpres

Cu o capacitate suficientă pentru a stoca aproape 6 miliarde de metri cubi de gaz, Ungaria se plasează printre primele cinci state membre ale Uniunii Europene, a spus oficialul rus, adăugând că gazul rusesc poate umple această capacitate în viitorul apropiat.

''Astfel de proiecte presupun cooperare politică între Ungaria şi Rusia, iar posibilul succes ar putea aduce cooperarea în domeniul energetic la un nivel fără precedent al parteneriatului strategic, pe baza interesului reciproc'', a adăugat el.

Nikolaevici a amintit că în baza acordului încheiat între gigantul rus Gazprom şi compania ungară MVM, anul trecut au fost pompaţi 700 de milioane de metri cubi de gaz rusesc în depozitele din Ungaria, volum suficient pentru a garanta livrările de energie pentru consumatorii casnici ungari într-o perioadă în care ruta de tranzit pentru gazul rusesc prin Ucraina era expusă unor riscuri crescute.

Oficialul rus a subliniat că după eşecul proiectului energetic South Stream ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene şi a abordării negative a Parlamentului European, va fi construită conducta Turkish Stream ce va ajunge până la graniţa greaco-turcă. Singurul aspect nesoluţionat este modul în care gazul va ajunge în Ungaria şi în alte ţări din regiune, a menţionat ambasadorul rus la Budapesta.

Referitor la extinderea centralei nucleare de la Paks, Nikolaevici a reafirmat că angajamentele Moscovei vor fi respectate, în pofida faptului că Rusia a avut de câştigat de pe urma scăderii preţului petrolului pe piaţa mondială.

În ianuarie anul trecut, Ungaria a semnat un acord interguvernamental cu Rusia referitor la construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, cu ajutorul unui credit din partea Moscovei în valoarea de 10 miliarde euro.

Pe de altă parte, în opinia ambasadorului rus, sancţiunile europene la adresa Moscovei au afectat exporturile ungare către Rusia şi au avut efecte negative pentru ambele ţări. ''Cu cât mai curând închidem capitolul sancţiunilor, cu atât mai rapid putem readuce relaţiile noastre economice la un nivel normal'', a încheiat diplomatul rus.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO