Ambasadorul SUA la ONU: Washingtonul pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a afirmat miercuri că Washingtonul 'este pregătit să ia măsuri suplimentare dacă Rusia îşi continuă agresiunea sau provocările', relatează AFP.
Economica.net - mie, 19 mart. 2014, 21:43
Ambasadorul SUA la ONU: Washingtonul pregătit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei

Samantha Power s-a referit la sancţiunile adoptate până în prezent de Statele Unite şi europeni ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, decisă după un referendum controversat.

În cursul unei dezbateri în Consiliul de Securitate privind Ucraina, diplomata americană a avertizat, de asemenea, că acţiunile petrecute ‘în Crimeea nu se pot repeta în alte părţi ale Ucrainei’, o aluzie la estul rusofon al ţării.

‘Ceea ce a făcut Rusia este rău din punct de vedere al legilor, istoriei şi politicii şi este periculos’, a subliniat ea.

‘Un hoţ poate fura ce nu îi aparţine, dar asta nu îi dă niciun titlu de proprietate’, a mai declarat Samantha Power.

Omologul său francez, Gérard Araud, a afirmat, la rândul lui, că ‘dobândirea unui teritoriu prin folosirea forţei ori prin simple ameninţări nu va fi recunoscută’.

El a dorit să lanseze ‘un dublu apel Rusiei. Să îi spună să oprească acum, să înceteze manevrele sale transparente’ şi să sublinieze ‘necesitatea pentru Moscova de a deschide un canal de negociere directă cu Kievul’. ‘Continuăm să îndemnăm Rusia la raţiune’, a adăugat diplomatul francez.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a părut să nu audă acest apel. El a justificat încă o dată legitimitatea referendumului din Crimeea, afirmând că ‘poporul din Crimeea a optat, iar această opţiune trebuie respectată’.

Alipirea peninsulei la Rusia ‘corectează o nedreptate istorică’, a explicat el, reamintind decizia din 1954 a liderului sovietic Nikita Hruşciov de a face din Crimeea un teritoriu ucrainean.

Adresându-se Consiliului, ambasadorul ucrainean Iuri Sergheiev a afirmat încă o dată că referendumul şi anexarea sunt ‘ilegitime’. ‘Am cerut lumii civilizate să nu le recunoască’, a declarat el.

Este vorba despre cea de-a opta reuniune consacrată de Consiliu crizei ucrainene şi prima după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a parafat rezultatul referendumului şi, prin urmare, alipirea Crimeii la Rusia.

Consiliul de Securitate nu a reuşit niciodată să se pună de acord în privinţa unei poziţii comune, Rusia făcând sâmbătă uz de dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie occidentală.

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderii statelor UE ar urma să ceară Bruxelles-ului plafonarea prețului la importurile de gaze – proiect
Liderii statelor UE ar urma să ceară Bruxelles-ului plafonarea prețului la importurile de gaze – proiect
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene ar urma să ceară Bruxelles-ului să propună plafonarea preţurilor la gazele naturale, când se vor întâlni vineri, 7 octombrie, conform proiectului......
Nicolae Ciucă: Chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state
Nicolae Ciucă: Chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt "consumatoare ...
Parlamentul maghiar a votat în favoare unor legi anticoruție, pentru ca Ungaria să reușească să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru primirea banilor europeni
Parlamentul maghiar a votat în favoare unor legi anticoruție, pentru ca Ungaria să reușească să ajungă la un acord ...
Parlamentul ungar a adoptat luni primele măsuri anticorupţie menite să reducă îngrijorările Comisiei Europene, care ...
Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire de autoritățile ruse
Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protesta în direct împotriva războiului din Ucraina, a fost dată în urmărire ...
Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova a fost plasată pe lista persoanelor date în urmărire în Rusia, potrivit unei ...