Ambiţiile navale ale Chinei provoacă îngrijorări în Asia

Mările Asiei de Est sunt foarte agitate în această vară, între modernizări de flote de război filipineze şi japoneze, tensiuni în jurul unor insule disputate sau demonstraţii navale chineze, considerate de analişti ca presiuni ale Beijingului pentru a-şi satisface ambiţiile oceanice, relatează AFP.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 13:25
Ambiţiile navale ale Chinei provoacă îngrijorări în Asia

Ambasadorul Chinei la Tokyo a fost convocat joi pentru a fi audiat în legătură cu prezenţa prelungită a unor nave guvernamentale chineze în jurul Insulelor Senkaku, obiectul unui grav diferend teritorial între cele două ţări. China îşi intensifică patrulele în jurul acestui arhipelag pe care îl numeşte Diaoyu.

„Conducerea Partidului Comunist Chinez încearcă în prezent să marcheze puncte politice şi strategice datorită noilor sale forţe militare”, rezumă pentru AFP Rick Fisher, un expert în sfera de influenţă chineză regională.

La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Xi Jinping a făcut apel la mobilizare pentru ca statul chinez să devină o mare putere maritimă. Această ambiţie tot mai mult afirmată provoacă îngrijorări.

Ultimele zile au oferit impresia unei accelerări, Manila achiziţionând nave de luptă de la Statele Unite şi Franţa, Tokyo dezvăluind marţi viitorul său portelicopter, o construcţie impunătoare care, teoretic, după câteva modificări, ar putea să servească pentru lansarea unor avioane de vânătoare cu decolare în plan vertical.

La rândul său, China a anunţat la începutul lunii august că cinci nave de război ale flotei sale au efectuat un tur complet al Japoniei, prin strâmtorile La Perouse şi Miyako, la nord şi la sud de arhipelag.

În mod tradiţional, Regatul Mijlociu (China) nu controlează aceste treceri şi suferă de un sentiment de încercuire a puterilor rivale (Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, bazele americane).

Prin urmare, Beijingul a interpretat această circumnavigaţie inedită ca o confirmare a faptului că poate „fragmenta (…) primul lanţ de insule” şi să deblocheze astfel accesul la Oceanul Pacific.

„Trecând patrulele prin aceste blocaje maritime sensibile, Beijingul le arată vecinilor că ia în calcul să-şi apere interesele dincolo de mările Chinei, că încearcă să construiască o marină adevărată de ape adânci „, precizează Jonathan Holslag, de la Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS).

Observatorul notează că, în conflictele de suveranitate care o opun vecinilor săi, China nu se mai teme să pună în discuţie statu-quo-ul existent, mai ales în Marea Chinei de Est.

După ce anul trecut a umilit Manila preluând controlul Scarborough, un atol situat la 200 de kilometri de Filipine, Beijingul continuă presiunile în fiecare zi în acest spaţiu maritim pe care îl revendică în întregime.

Totodată, presa de la Beijing a prezentat recent fotografii cu numeroşi turişti chinezi debarcând pe Insulele Xisha (arhipelagul Paracel), obiect al unei importante rivalităţi geopolitice cu Vietnamul.

În acelaşi timp, pe bloguri de specialitate chineze au apărut imagini cu o structură contruită în prezent într-un şantier naval din apropiere de Shanghai.

Potrivit experţilor revistei britanice Jane’s, ar putea fi vorba despre un segment al unui nou portavion chinez (sau macheta sa făcută la dimensiunea reală).

Aceasta ar fi prima navă-amiral construită în întregime de China.

Beijingul a anunţat anul trecut intrarea în serviciu a primului său portavion, „Liaoning”, construit plecând de la o cocă destinată iniţial Marinei sovietice.

Te-ar mai putea interesa și
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție pentru mașini de epocă, va prezenta și două noutăți absolute: un......
Fără speranța că ar mai putea fi salvată, industria fotovoltaică europeană se mută în Statele Unite, ca să nu o îngroape definitiv China
Fără speranța că ar mai putea fi salvată, industria fotovoltaică europeană se mută în Statele Unite, ca să nu o ...
O potențială decizie a guvernelor europene care ar urma să sprijine producătorii de echipamente pentru energia regenerabilă ...
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia CNSC favorabilă turcilor de la Makyol
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia ...
Constructorul italian WeBuild a atacat la Curtea de Apel București decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol ...
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în primele două luni
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în ...
Procesatorii locali de lapte au cumpărat în primele două luni ale acesti an cu până la 40% mai mult decât în perioada ...