AmCham: Calificarea României la statutul de piaţă emergentă e o dovadă a progresului pieţei locale de capital

Calificarea României pentru statutul de piaţă emergentă, după o perioadă de trei ani de monitorizare, este un semnal pozitiv pentru investitori şi o dovadă a progresului pieţei de capital locale la care Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a contribuit activ în cadrul eforturilor comune de creştere a calităţii infrastructurii şi cadrului de reglementare aferent, se menţionează în comunicatul prin care AmCham România a salutat, vineri, promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către agenţia FTSE Russell.
Economica.net - vin, 27 sept. 2019, 13:23
AmCham: Calificarea României la statutul de piaţă emergentă e o dovadă a progresului pieţei locale de capital

Promovarea pieţei de capital locale din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente a reprezentat timp de mai mulţi ani un obiectiv strategic pentru România şi a beneficiat de susţinerea nepartizană tuturor reprezentanţilor mediului de afaceri şi decidenţilor depotrivă, aminteşte AmCham România.

Preşedintele AmCham Romania, Ionuţ Simion, a apreciat că decizia FTSE Russell este o oportunitate de dezvoltare aşteptată cu foarte mare interes de investitori.

„Pentru membrii AmCham Romania, organizaţie care promovează investiţiile ca pilon strategic de creştere ecomică sustenabilă, este o veste excelentă, iar pentru România este o oportunitate de dezvoltare aşteptată cu foarte mare interes de investitori. O piaţă de capital funcţională este esenţială pentru conectarea economiei naţionale la economia globală şi având în vedere concurenţa acerbă şi complexă pentru finanţare la nivel global, este un ingredient care până acum lipsea din oferta investiţională a României” a declarat Ionuţ Simion.

La rândul său, Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital & servicii financiare din cadrul AmCham Romania, a mulţumit membrilor Camerei de Comerţ Americane în România pentru susţinerea perseverentă a acestui obiectiv comun.

„Este un moment istoric pentru piaţa de capital din România precum şi un succes pentru imaginea şi credibilitatea României. Aş dori să mulţumesc public tuturor membrilor AmCham Romania care au susţinut cu perseverenţă acest obiectiv comun. Folosesc această ocazie pentru a felicita Bursa de Valori Bucureşti pentru efortul susţinut de-a lungul acestui proces, şi să mulţumesc responsabililor din zona publică, autorităţilor de reglementare implicate, pentru că au înţeles importanţa acestui obiectiv, rolul pieţelor de capital pentru finanţarea afacerilor şi au fost deschişi la recomandările pe care le-am oferit în cadrul consultărilor. Este o dovadă că asumarea şi urmărirea unor obiective comune, un dialog constructiv între sectorul privat şi decidenţi este calea de urmat şi aduce beneficii pe termen lung pentru economie şi societate. Acest rezultat ne obligă să continuăm procesul de dezvoltare a pieţei de capital pentru a atinge următorul nivel de performanţă necesar pentru încadrarea în categoria pieţelor emergente primare, următoarea etapă spre obiectivul final de calificare pentru statutul de piaţă dezvoltată. O astfel de aspiraţie va necesita însă un consens politic la nivel naţional care să susţină eforturile comune ale celor două părţi ce au făcut posibil succesul de care cu toţii ne bucurăm azi” a comentat Cristian Agalopol.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, potrivit unui comunicat de presă al agenţiei.

FTSE Russell recunoaşte că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române.

FTSE Russell revizuieşte anual clasificarea ţărilor în cele patru categorii – pieţe de capital dezvoltate, pieţe de capital emergente avansate, pieţe de capital emergente secundare, şi pieţe de capital de frontieră, prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia şi decontarea, cadrul de tranzacţionare, operaţiunile cu derivative.

Camera de Comerţ Americană în România este de 25 de ani între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...