AmCham: Reducerea CAS ar duce la creşterea competitivităţii României

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) susţine reducerea cu 3-5% a contribuţiilor sociale, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, considerând că este o măsură benefică pentru competitivitatea economiei româneşti.
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 15:15
AmCham: Reducerea CAS ar duce la creşterea competitivităţii României

Scăderea contribuţiilor sociale este una dintre principalele recomandări făcute autorităţilor de către mediul de afaceri, iar AmCham România încurajează implementarea acestei măsuri cât mai curând posibil, se arată într-un comunicat al uneia dintre cele mai mari organizaţii de investitori străini din România.

Potrivit AmCham, ajustarea contribuţiilor sociale cu 3-5% va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat, generând atât creşterea conformării voluntare, cât şi diminuarea pieţei negre şi gri a muncii. În plus, reducându-se povara fiscală suportată de către angajator, scăderea contribuţiilor sociale va fi transpusă în crearea de noi locuri de muncă şi, implicit, în rate mai mici ale şomajului.

„În numele membrilor săi, AmCham România consideră că reducerea contribuţiilor este un pas important înainte, mai ales în contextul economic solicitant cu care ne confruntăm. Investitorii locali şi străini au nevoie de noi măsuri concrete luate de Guvern pentru impulsionarea economiei. Prin reducerea contribuţiilor sociale, atât angajatorii cât şi angajaţii vor beneficia de niveluri de taxare mai mici, ceea ce va duce la o creştere a veniturilor nete. Acestea constituie premise importante pentru stimularea consumului”, a declarat Alexandra Gătej, preşedinte al AmCham România.

Ea a adăugat că un nivel ridicat al consumului oferă un puternic impuls economiei, cu implicaţii considerabile pentru piaţa muncii şi asupra veniturilor la bugetul de stat.

„Şi bineînţeles, toate aceste elemente se vor reflecta într-un nivel superior al competitivităţii. Îmbunătăţirea competitivităţii României reprezintă o prioritate pentru AmCham România, iar reducerea contribuţiilor sociale va contribui în mod decisiv la o mai bună poziţionare a ţării noastre în analiza comparativă pe care companiile o efectuează atunci când iau decizii privind investiţiile. Nu în ultimul rând, avem convingerea că această masură va contribui la menţinerea investitorilor în ţară, evitându-se astfel relocările”, a mai spus Gătej.

AmCham România, fondată în 1993 de investitorii americani în România, are peste 300 de membri companii internaţionale şi locale, precum şi organizaţii non-guvernamentale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

Cu două zile înainte, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, „sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori”, dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...