1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Amendă de 10.000 de lei pentru un broker care ar avea legătură cu cazul furtului de acţiuni de 200.000 de euro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat pe brokerul Gina Badea, de la Alpha Finance, pentru încălcări ale reglementărilor care seamănă flagrant cu cele din cazul furtul acţiunilor şefului International Finance Corporation (IFC)  în România, Ana Maria Mihăescu.

18 noi, 2013 | ECONOMICA.net

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins contestaţia brokerului Gina Badea de la Aplha Finance cu privire la amenda de 10.000 de lei, cu care a fost sancţionată pentru mai multe încălcări ale reglementărilor pieţei de capital.

Brokerul a fost sancţionat pentru modificarea şi dezvăluirea către terţi de date confidenţiale despre deţinerile unui client.

ASF nu precizează, în decizia de scanţionare, că ar fi vorba despre o sancţiune  în cazul păgubirii şefului IFC România, Ana Maria Mihăescu, cu acţiuni de 200.000 de euro.

Totuşi, „într-un răspuns transmis ziarului Bursa, în septembrie, de către reprezentanţii Autorităţii, această amendă se afla pe lista măsurilor adoptate în speţa Ana Maria Mihăescu, urmare investigaţiilor derulate în perioada aprilie - iulie 2013", scrie Bursa.ro.

ASF îşi susţine decizia descriind situaţii similare cu cele din cazul furtului de acţiuni amintit:

„ - (...) faptul că în perioada martie 2009 - februarie 2013, clientul (nu a realizat nicio operaţiune de piaţă;

- faptul că deţinerile de acţiuni [ale unui client al Alpha Finance] în cauză reprezentau o valoare de piaţă mare raportat la statutul de client de retail, solicitându-se transferul acestora înapoi la Depozitarul Central, fără să se fi realizat vreo operaţiune în ultimii 4 ani

- faptul că nu clientul a fost cel care a instructat pe reprezentantul SSIF Alpha Finance România S.A. să realizeze transferul acţiunilor ci un terţ;

- faptul că s-a dat curs solicitărilor de a transfera la Depozitarul Central, acţiuni ale unui client al societăţii, fără a asigura identificarea corespunzătoare a clientului, se constată faptul că Badea Gina a deţinut elemente suficiente, care impuneau obligaţia, pe care nu a respectat-o, de a înceta orice operaţiune realizată în contul respectivului client", se spune în Buletinul ASF.

Opt persoane sunt acuzate într-un proces la Tribunalul din Sibiu că au folosit un act de identitate fals ca să tranzacţioneze la Bursă acţiuni ale Anei Maria Mihăescu, şeful International Finance Corporation (IFC) în România, deţinute la companii listate în valoare de circa 200.000 de euro.

Hoţii s-au folosit şi de o persoană cu înfăţişarea apropiată de cea a oficialului IFC, ca să ridice din cont banii rezultaţi.

Furtul a avut loc în februarie, prin Actinvest, societate la care Ana Maria Mihăescu nu avea cont.

În caz, ASF a mai dat amenzi la Carpatica Invest, unde un broker a eliberat un extras de cont şi o listă de coduri confidenţiale unei persoane cu care societatea nu avea un contract de intermediere, şi desigur la Actinvest, SSIF-ul prin care s-au făcut tranzacţiile, în baza actului de identitate fals şi a extrasului de cont. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO