1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

News

Amenda pentru depășirea vitezei este valabilă chiar dacă e aplicată de alt polițist decât operatorul radar – decizie ÎCCJ

Poliţistul poate încheia procesul-verbal pentru depășirea vitezei legale pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, chiar dacă cei doi se află în locuri diferite și doar unul dintre ei este cel care constată în mod efectiv contravenția, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), scrie portalul specializat AvocatNet.

09 mar, 2017 | ECONOMICA.net

Interpretarea dată de Curte a devenit de astăzi general obligatorie şi, practic, prin această decizie se lămurește una dintre problemele vehement contestate de șoferi, spun cei de la AvocatNet.

Polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de contravenție pentru depășirea vitezei legale doar pe baza informațiilor transmise prin radio de către operatorul radarului, chiar dacă nu el este, de fapt, agentul constatator, potrivit unei decizii pronunțate recent de ICCJ în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Decizia nr. 4/2017 a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 168 din 8 martie 2017 și a devenit obligatorie.
Soluția de interpretare oferită în acest caz de Înalta Curte vizează o chestiune pe care majoritatea șoferilor din România o cunosc, dacă nu au fost deja puși în această situație cel puțin o dată. Operatorul radarului, care-l surprinde pe șofer depășind limita legală de viteză, transmite prin radio unui coleg informațiile relevante pentru ca acesta din urmă (chiar dacă nu este el însuși cel care a constatat contravenția) să-l oprească în trafic pe șofer și să-l amendeze.

"(...) poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier", stabilește ICCJ în decizia sa.

Judecătorii au considerat că ar fi destul de greu ca una și aceeași persoană (agentul) să constate fapta și să-l și oprească pe conducător în trafic pentru a-i întocmi procesul-verbal și pentru a-i aplica sancțiunea. Cel mai bun exemplu în acest caz este agentul care constată că un conducător a încălcat limita de viteză pe autostradă și căruia i-ar fi destul de greu să-l prindă din urmă pe șofer pentru a-l putea sancționa, dar mai ales ar fi foarte periculos.

Citiţi în detaliu despre această decizie pe AvocatNet

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO