Amendamentul lui Fenechiu de alocare a 20 milioane euro pentru aeroportul din Iaşi, admis de comisii

Comisiile pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor şi Senat au admis, vineri, cu unanimitate, amendamentul depus de deputatul PNL Relu Fenechiu prin care se alocă, din bugetul MDRAP pe 2013, suma de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea pistei aeroportului din Iaşi.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 20:28
Amendamentul lui Fenechiu de alocare a 20 milioane euro pentru aeroportul din Iaşi, admis de comisii

„Am îmbătrânit în Parlament de când susţin ceea ce susţin şi azi. În anul 2007 ceream Guvernului Tăriceanu sprijin pentru reabilitarea pistei aeroportului ieşean. În anul 2008 au fost alocaţi 10 milioane de euro şi, datorită faptului că aveam un preşedinte de Consiliu Judeţean foarte priceput, a reuşit marea performanţă ca la sfârşitul anului să dea banii înapoi, fără să cheltuie niciun leu”, a spus Fenechiu.

El a precizat că timp de patru ani după aceea a criticat PDL pentru că a promis în fiecare an sprijin pentru reabilitarea pistei aeroportului ieşean şi nu a făcut-o.

Fenechiu a reamintit faptul că, în 2011, când Victor Ponta şi Liviu Dragnea au lansat USL la Iaşi, au promis ieşenilor două lucruri: autostrada Moldova şi pista aeroportului Iaşi.

„S-au promis bani în bugetul pe 2013. Pe 24 ianuarie prmeierul mi-a cerut mie să găsim o soluţie din bugetul Ministerului Transporturilor. Nu exista soluţia, pentru că aeroportul e al Consiliului Judeţean. S-a promis că vom aloca bani la rectificare în iulie, nu s-au alocat. Acum la final de 2013, discutăm bugetul pe 2014. Vă rog, domnule preşedinte executiv al PSD, să permiteţi USL să se ţină de acest angajament faţă de moldoveni. Vă rog să acecptaţi amendamentul propus de mine şi să alocaţi 20 de milioane de euro, respectiv 80 de milioane de lei”, a spus Fenechiu.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administraţiei, i-a replicat lui Fenechiu că acest amendament nu are legătură cu bugetul MDRAP.

„Să susţin moral acest amendament, pentru că nu are legătură cu bugetul pe care îl voi gestiona. Dacă îmi permiteţi o observaţie – eu neîmbătrânind în Parlament şi sperând să nu îmbătrânesc în Parlament, adică să rămân mereu tânăr, ca şi acum – nu-mi este foarte clară sursa de finanţare. Orice economie care se realizează de la o procedură de achiziţie rămâne în bugetul ordonatorului de credite, nu se duce într-un fond comun, Fondul economiilor de la achiziţiile publice”, i-a spus Dragnea lui Fenechiu.

Vicepremierul a apreciat că până la urmă trebuie suplimentat bugetul CJ Iaşi cu o sumă, dar a arătat că, din punctul său de vedere, aeroportul din Iaşi are cel puţin aceeaşi importanţă strategică pentru România cum are şi aeroportul din Cluj.

„Guvernul nu a alocat 80 de milioane de lei pentru aeroportul din Cluj. Nu confundaţi dorinţa cu putinţa. Nu a fost suma respectivă alocată. Consiliul Judeşean Cluj a alocat sume însemnate pentru această finanţare”, i-a replicat Dragnea lui Fenechiu.

Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că se va reuşi să se găsească o soluţie pentru finanţarea aeroportului Iaşi, în completarea sumelor pe care trebuie să le aloce CJ Iaşi.

„Aşa, şi noi, la Alexandria, putem să cerem Guvernului să ne facă şi nouă un aeroport mai micuţ, aşa, ca la Teleorman, din sursele Guvernului”, a mai spus Dragnea.

Amendamentul depus de Fenechiu a întrunit, totuşi, unanimitatea voturilor membrilor Comisiilor de administraţie din Camera Deputaţilor şi Senat, care sunt comisii sesizate pentru aviz.

Amendamentul va fi dezbătut şi de către Comisiile de buget-finanţe, care vor dezbate pe fond proiectul de buget pe anul 2014. Ulterior, dacă va fi adoptat şi de către acestea, amendamentul va trebui adoptat şi de plenul reunit.

Din cele circa 1000 de amendamente depuse, Comisiile au admis cinci amendamente, inclusiv amendamentul lui Fenechiu. Comisiile au admis astfel toate amendamentele care au fost susţinute de către iniţiatori în cadrul dezbaterilor.

Comisiile pentru administraţie publică au dat aviz favorabil proiectului de buget al MDRAP pe 2014, cu cele cinci amendamente admise.

Bugetul MDRAP pe 2014 este în cuantum de 4.801.452 mii lei, în creştere cu 33,86% faţă de anul în curs.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB SA va scoate în circulaţie preponderent mijloace de transport dotate cu......
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...