Ameninţarea ascunsă: s-a înmulţit numărul versiunilor virusului bancar Trojan pentru mobile

Viruşii bancari Trojan pentru dispozitive mobile sunt, oficial, pe lista celor mai importante ameninţări cibernetice din al doilea trimestru al acestui an. Numărul de pachete de instalare pentru mobile banking - modificări care ajută atacatorii să evite detectarea de către soluţiile de securitate şi să-şi extindă arsenalul - a atins un număr de peste 61.000.
Lidia Neagu - mie, 08 aug. 2018, 08:57
Ameninţarea ascunsă: s-a înmulţit numărul versiunilor virusului bancar Trojan pentru mobile

Este cel mai înalt prag atins până acum și reprezintă de peste trei ori mai multe instalări decât în trimestrul I al anului 2018 și de peste două ori mai multe instalări decât în trimestrul I al anului 2017, potrivit unui raport cu privire la  evoluția amenințărilor IT din trimestru al doilea realizat de Kaspersky Lab.

Virușii troieni de tip mobile banking sunt printre cele mai periculoase tipuri de malware, fiind create pentru a fura bani direct din conturile bancare ale utilizatorilor de dispozitive mobile. Acest tip de atac este atrăgător în special pentru infractorii cibernetici care caută să obțină un profit rapid și ușor. Malware-ul este, de obicei, deghizat într-o aplicație legitimă, pentru a convinge utilizatorii să-l instaleze. Odată ce aplicația bancară este lansată, troianul își afișează propria interfață care se suprapune peste interfața aplicației bancare. Când utilizatorul introduce datele de identificare, malware-ul fura informațiile.

În timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2018 s-au identificat 61.045 de astfel de troieni, ceea ce reprezintă un prag istoric pentru cercetătorii Kaspersky Lab, de când observă astfel de amenințări. Cea mai mare „contribuție” la acest număr a fost făcută de creatorii de troianului Hqwar, adică aproximativ jumătate din noile modificări ale acestui malware descoperite până acum. Troianul Agent a ocupat locul doi cu aproximativ 5.000 de pachete.

 

 

În T2 2018, dintre toate atacurile cu malware pentru dispozitivele mobile, cele mai multe cazuri de malware pentru mobile banking au fost identificate în SUA (0,79%), Rusia (0,7%) și Polonia (0,28%). Rusia și SUA au schimbat locurile în comparație cu T1 2018, în timp ce Polonia a sărit de la locul 9 la cel de-al treilea – în principal din cauza distribuției active a modificărilor Trojans.AndroidOS.Agent.cw și Trojan-Banker.AndroidOS.Marcher.w.

Potrivit experților Kaspersky Lab, aceste cifre ridicate ar putea face parte dintr-o tendință globală de creștere a malware-ului mobil, având în vedere că numărul total de pachete de instalare a programelor malware pentru mobil a crescut și el cu peste 421.000 în comparație cu trimestrul anterior.

„Peisajul amenințărilor din al doilea trimestru al acestui an ne oferă multe motive de îngrijorare în ceea ce privește securitatea utilizatorilor de dispozitive mobile. Creșterea la nivel global a numărului pachetelor de instalare a malware-ului pentru mobil – în special al celor asociate cu serviciile bancare – demonstrează că infractorii cibernetici creează în mod constant noi modificări ale malware-urilor, de fiecare dată mai sofisticate și mai greu de depistat de către soluțiile de securitate digitală. Utilizatorii și industria bancară ar trebui să fie foarte precauți în următoarele luni, deoarece aceste atacuri nu dau semne că vor înceta”, explică Victor Chebyshev, expert în securitate la Kaspersky Lab.

Sfaturi pentru a reduce riscul infectării cu malware:

Instalați aplicații numai din surse de încredere – în mod ideal din magazinul oficial al aplicațiilor;

Verificați permisiunile solicitate de aplicație – dacă acestea nu corespund cu sarcina aplicației (de exemplu, o aplicație pentru citit solicită accesul la mesaje și apeluri), acesta poate fi un semn al unui malware;

Utilizați o soluție eficientă de securitate pentru a vă proteja de malware. Versiunea gratuită a aplicației Kaspersky Internet Security pentru Android vă poate ajuta să evitați astfel de situații neplăcute;

Nu dați clic pe linkurile din e-mailurile spam;

Nu efectuați procedura de rooting a dispozitivului, deoarece le va ușura mult munca infractorilor cibernetici.

Alte statistici privind amenințările online din raportul pe T2 2018:

Soluțiile Kaspersky Lab au detectat și au oprit 962.947.023 de atacuri malware provenite din 187 de țări din întreaga lume (o creștere de peste 20% față de perioada anterioară)

351.913.075 de adrese URL unice au fost identificate ca fiind periculoase de componentele web antivirus (o creștere de peste 24% față de perioada anterioară)

Au fost înregistrate încercări de infectare cu malware care vizează furarea banilor prin accesul online la conturi bancare pe computerele a 215.762 de utilizatori (o creștere de peste cinci procente față de perioada anterioară)
Antivirusul Kaspersky Lab a detectat un total de 192,053,604 de obiecte unice malware și potențial periculoase (o creștere de peste două procente față de perioada anterioară)

Produsele de securitate mobilă Kaspersky Lab au detectat, de asemenea, 1.744.244 pachete de instalare malware (o creștere de aproape 32% față de perioada anterioară).

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securității cibernetice, prezentă pe piață de peste 20 de ani. Portofoliul companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai sofisticate.

Te-ar mai putea interesa și
Dispare CERT-RO. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a primit undă verde de la Guvern
Dispare CERT-RO. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a primit undă verde de la Guvern
 Înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost aprobată de Guvern, un proiect strategic pentru România, la care şi-au adus contribuţia un număr de 20......
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
 Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal ...
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,67% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 1 aprilie 2021. Şi indicele ...
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume au obţinut venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari, având ...