Ameninţare militară reală pentru Ucraina dinspre Transnistria – Serviciul ucrainean al frontierei de stat

Există la ora actuală o ameninţare reală militară pe segmentul transnistrean al frontierei dintre Ucraina şi Republica Moldova, a declarat şeful Serviciului ucrainean al frontierei de stat, Viktor Nazarenko, într-un interviu acordat joi seara postului de televiziune Kanal5 din Kiev, citat de publicaţia Obozrevatel.ua.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 07:10
Ameninţare militară reală pentru Ucraina dinspre Transnistria - Serviciul ucrainean al frontierei de stat

‘Situaţia pe secţiunea moldo-ucraineană a frontierei este complicată, în special în partea sa centrală sau pe aşa-numitul segment transnistrean’, a indicat oficialul ucrainean.

Există o ameninţare în plan militar din partea Transnistriei, a reiterat Viktor Nazarenko, potrivit căruia segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene ridică ‘probleme de securitate a frontierei’.

Tensiunile în zonă au crescut după ce Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a denunţat la 21 mai acordul cu Rusia privind dreptul de tranzit al trupelor ruseşti spre Transnistria pe teritoriul ucrainean, scrie Agerpres.

În consecinţă, soldaţii ruşi nu se mai pot deplasa în unităţi militare spre Transnistria, ci doar individual prin aeroportul din Chişinău. Unii experţi moldoveni estimează că, în astfel de condiţii, trupele ruse sunt capabile să-şi execute misiunea în stânga Nistrului încă cinci-şase ani.

Mai mulţi militari ruşi care se deplasau în Transnistria nu au mai fost însă lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova pe fondul crizei din Ucraina. Presa de la Moscova a invocat circa 100 de cazuri în acest sens între octombrie 2014 şi mai 2015.

Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră al Republicii Moldova a specificat pentru Jurnal de Chişinău că, de la începutul anului 2015, a fost refuzat accesul pe teritoriul republicii pentru circa 40 de ‘persoane’, deopotrivă civili şi militari ruşi.

Cel mai recent caz datează din 28 mai, când un militar rus a fost întors din drum pe aeroportul din Chişinău.

La 26 mai, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, Eduard Melnic, pentru a protesta în legătură cu refuzarea accesului, ‘fără nicio explicaţie’, pe teritoriul Republicii Moldova, pentru diferite categorii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Într-un comunicat al MAE rus se menţionează că, într-o serie de cazuri, a fost refuzat accesul militarilor ruşi care fac parte din contingentul rus de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. ‘Acest fapt pune serios în dificultate îndeplinirea de către aceştia a misiunii de asigurare a păcii şi liniştii pe Nistru’, conform textului citat de Jurnal de Chişinău.

Serviciul de presă al Ministerului de Externe moldovean a declarat că autorităţile Republicii Moldova ‘interacţionează’ cu partea rusă pentru ca ‘rotaţia militarilor ruşi, care fac parte din contingentul de menţinere a păcii, să fie efectuată în baza unui mecanism prestabilit, ce prevede notificarea din timp a sosirii acestora pe teritoriul Moldovei şi să asigure monitorizarea circulaţiei personalului militar’.

În stânga Nistrului staţionează un contingent rus de menţinere a păcii, al cărui număr este de circa 400 de militari, precum şi Unitatea militară nr. 13962 sau Grupul operativ al trupelor ruse (GOTR) de aproximativ 1.000 de militari. Grupul operativ asigură paza depozitelor de muniţii rămase de la Armata a 14-a la Colbasna.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...