1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

News

Amenzi şi avertismente pentru "grupul BT" pentru că nu şi-a redus participaţia la SIF Moldova

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat BT Asset Management şi firma cehă de brokeraj Wood&Company şi a sancţionat cu avertisment alţi patru acţionari din "grupul Banca Transilvania" pentru că nu şi-au redus partcipaţia la SIF Moldova sub pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%.

30 iul, 2013 | Mediafax

Fosta autoritate a pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, a emis în luna aprile o ordonanţă prin care a dispus ca aceşti acţionari să îşi reducă participaţia la 5% la SIF Moldova în termen de trei luni.

Tot atunci, CNVM a limitat la 5% drepturile de vot pentru "grupul Banca Transilvania" şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, care deţin împreună 9,8% din acţiunile societăţii de investiţii.

Comisia a stabilit că cele două părţi acţionează concertat, având în vedere un deal realizat la 8 martie între "grupul Banca Transilvania" şi Wood&Company cu 4,91% din titlurile SIF Moldova, în ultima zi în care investitorii care cumpărau acţiuni aveau dreptul să participe la AGA.

Totodată, Comisia a arătat că mai multe persoane grupate în jurul Băncii Transilvania acţionează concertat, printre acestea regăsindu-se preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, administratorul de investiţii al BT Asset Management şi două dintre fondurile administrate de acesta.

ASF a decis marţi să sanţioneze cu amenzi de 20.000 lei BT Asset Management, în calitate de administrator al fondurilor care deţin acţiuni SIF Moldova, şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, pentru că nu au respectat ordonanţa CNVM privind reducerea participaţiei la sub 5%.

Printre cei patru acţionari persoane fizice sancţionaţi doar cu avertisment se numără şi Horia Ciorcilă, preşedinte-director general al Băncii Transilvania.

Fondul de investiţii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a scos, pe 19 iulie, la vânzare un pachet reprezentând 2,5% din acţiunile SIF Moldova (SIF2), însă nu le-a vândut deoarece a cerut un preţ de 2,06 lei/acţiune, aproape dublu faţă de ultima cotaţie a acestor acţiuni pe bursă la data respectivă, de 1,21 lei/titlu.

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,12%, fiind cotate la preţul de 1,178 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 611,487 milioane lei (139,3 milioane euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO