Americanii de la Elliott, cel mai mare acţionar al FP, au vândut 1% din acţiunile Fondului, cu 31 mil. euro

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a vândut 1% din acţiunile FP, în cadrul ofertei de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea, pachet pentru care încasează 139 milioane lei (31,2 milioane euro).
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 13:52
Americanii de la Elliott, cel mai mare acţionar al FP, au vândut 1% din acţiunile Fondului, cu 31 mil. euro

Elliott Associates a vândut acţiunile prin intermediul Manchester Securities Corp şi Beresford Energy Corp, potrivit unor raportări transmise, luni, Bursei, de casa cehă de brokeraj Wood&Company, unul dintre intermediarii ofertei.

Manchester Securities Corp a vândut 124,7 milioane de acţiuni, pentru 124,7 milioane lei (28 milioane euro), iar Beresford Energy Corp a vândut 14,3 milioane de acţiuni, pentru care încasează 14,3 milioane lei (3,2 milioane euro).

În urma tranzacţiilor, participaţia Elliott Associates ar urma să scadă la puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea. Anterior, fondul de hedging deţinea acţiuni reprezentând peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care înaintea ofertei de cumpărare derulată de FP avea puţin peste 5% din capitalul Fondului.

Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni înaintea ofertei.

Morgan Stanley şi City of London nu au anunţat până la acest moment dacă au vândut acţiuni în cadrul ofertei derulată de Fondul Proprietatea.

FP a derulat în perioada 15 octombrie – 14 noiembrie o ofertă prin care a răscumpărat 4,35% din propriile acţiuni, la un preţ de 1 leu/titlu, şi pentru care a plătit 600 milioane lei (134,8 milioane euro). Cotaţia este cu 20% peste ultimul preţ de vineri al acţiunilor Fondului Proprietatea, de 0,8 lei/titlu.

În cadrul ofertei, investitorii au plasat în total 3.384 de ordine de subscriere pentru pachete reprezentând cumulat 76,34% din acţiunile Fondului Proprietatea. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de 17,5 ori, iar volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere a reprezentat 76,34% din toate titlurile FP. Având în vedere suprasubscrierea ridicată, fiecare investitor a vândut 5,7% din acţiunile puse la vânzare în această operaţiune.

Rezultatele ofertei au fost înregistrate luni în sistemul BVB înaintea deschiderii şedinţei bursiere de luni.

Cotaţia acţiunilor FP a stagnat la 0,8 lei/titlu în şedinţa de luni, iar la acest preţ capitalizarea bursieră a companiei este de 11,022 miliarde lei (2,479 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele Iohannis a anunțat că mâine vor fi decise noi măsuri restrictive
Președintele României Klaus Iohannis a a anunțat marți că a decis să convoace mâine o ședință cu toti resposnabilii ...
Synaptiq a închis o rundă de finanțare în valoare totală de 250.000 de euro pentru Mediq, softul care identifică rapid și precis tumorile canceroase
Synaptiq a închis o rundă de finanțare în valoare totală de 250.000 de euro pentru Mediq, softul care identifică rapid ...
Synaptiq, startup românesc din Cluj-Napoca care crește performanța serviciilor medicale dezvoltând soluții bazate pe ...
KFC inaugurează cel de-al 90-lea restaurant din România
KFC inaugurează cel de-al 90-lea restaurant din România
KFC România a anunțat marți că își adaugă în portofoliu un nou restaurant, continuând strategia de expansiune stabilită ...