Americanii de la Elliott, cel mai mare acţionar al FP, au vândut 1% din acţiunile Fondului, cu 31 mil. euro

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a vândut 1% din acţiunile FP, în cadrul ofertei de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea, pachet pentru care încasează 139 milioane lei (31,2 milioane euro).
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 13:52
Americanii de la Elliott, cel mai mare acţionar al FP, au vândut 1% din acţiunile Fondului, cu 31 mil. euro

Elliott Associates a vândut acţiunile prin intermediul Manchester Securities Corp şi Beresford Energy Corp, potrivit unor raportări transmise, luni, Bursei, de casa cehă de brokeraj Wood&Company, unul dintre intermediarii ofertei.

Manchester Securities Corp a vândut 124,7 milioane de acţiuni, pentru 124,7 milioane lei (28 milioane euro), iar Beresford Energy Corp a vândut 14,3 milioane de acţiuni, pentru care încasează 14,3 milioane lei (3,2 milioane euro).

În urma tranzacţiilor, participaţia Elliott Associates ar urma să scadă la puţin peste 17% din acţiunile Fondului Proprietatea. Anterior, fondul de hedging deţinea acţiuni reprezentând peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care înaintea ofertei de cumpărare derulată de FP avea puţin peste 5% din capitalul Fondului.

Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni înaintea ofertei.

Morgan Stanley şi City of London nu au anunţat până la acest moment dacă au vândut acţiuni în cadrul ofertei derulată de Fondul Proprietatea.

FP a derulat în perioada 15 octombrie – 14 noiembrie o ofertă prin care a răscumpărat 4,35% din propriile acţiuni, la un preţ de 1 leu/titlu, şi pentru care a plătit 600 milioane lei (134,8 milioane euro). Cotaţia este cu 20% peste ultimul preţ de vineri al acţiunilor Fondului Proprietatea, de 0,8 lei/titlu.

În cadrul ofertei, investitorii au plasat în total 3.384 de ordine de subscriere pentru pachete reprezentând cumulat 76,34% din acţiunile Fondului Proprietatea. Oferta a fost suprasubscrisă, astfel, de 17,5 ori, iar volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere a reprezentat 76,34% din toate titlurile FP. Având în vedere suprasubscrierea ridicată, fiecare investitor a vândut 5,7% din acţiunile puse la vânzare în această operaţiune.

Rezultatele ofertei au fost înregistrate luni în sistemul BVB înaintea deschiderii şedinţei bursiere de luni.

Cotaţia acţiunilor FP a stagnat la 0,8 lei/titlu în şedinţa de luni, iar la acest preţ capitalizarea bursieră a companiei este de 11,022 miliarde lei (2,479 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...