Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi online

Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi pe internet atât de guvern cât şi de companiile private, a raportat institutul Pew Research Center într-un studiu publicat miercuri.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 06:52
Americanii îşi fac griji că sunt spionaţi online

Aproximativ 80% dintre respondenţi se declară ‘de acord’ că trebuie să îşi facă griji legate de supravegherea de către guvernul lor a convorbirilor telefonice sau online.

În plus, 91% dintre americani cred de asemenea că consumatorii au pierdut controlul modului în care informaţiile lor personale sunt colectate şi utilizate de companiile private, iar 64% estimează că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a reglementa aceste practici.

Circa 81% dintre americani ‘aproape’ nu se simt sau ‘deloc în siguranţă’ când utilizează reţelele sociale pentru a partaja informaţii private, iar 68% nu se simt în siguranţă când discută prim mesageria instantanee /IM/.

Mai mult de jumătate îşi fac griji cu privire la siguranţa mesajelor text sau emailurilor şi aproape jumătate sunt preocupaţi de securitatea telefoanelor mobile. Dar numai 31% dintre americani se îndoiesc de securitatea telefoanelor fixe.

‘Mai degrabă decât să fie indiferenţi faţă de viaţa lor privată, majoritatea americanilor vor în schimb să se facă mai mult pentru a-i proteja’, estimează Lee Rainie, director al centrului de cercetare Internet Project şi coautor al studiului.

Unii americani, cu toate acestea, se declară gata să schimbe datele lor private cu servicii: 55% sunt dispuşi să facă schimb de informaţii cu condiţia să aibă acces gratuit la servicii online.

Aproximativ 43% dintre americani spun că au auzit ‘o mulţime’ despre supravegherea datelor cu caracter personal de către guvernul lor, iar 44% afirmă că s-a discutat ‘puţin’.

Acest sondaj este realizat după ce a trecut mai mult de un an de la dezvăluirile făcute în iunie 2013 de un fost consultant al agenţiei americane NSA /National Security Agency/, Edward Snowden, despre vastul sistem de supraveghere al Statelor Unite, notează AFP.

Aceste dezvăluiri au provocat proteste şi relaţii tensionate ale SUA cu aliaţii lor.

‘Cei care sunt cei mai conştienţi de programele de monitorizare se simt mai puţin în siguranţă în comunicaţiile lor’, notează cercetătoarea de la Pew Mary Madden.

Cercetătorii au constituit un grup de 607 adulţi care s-au oferit voluntari pentru a răspunde la patru sondaje timp de un an.

Primul dintre aceste sondaje a fost realizat între 11 şi 28 ianuarie, cu o marjă de eroare de 3,98 puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...