Americanii şi ruşii rămân pe poziţii divergente la Geneva, după declaraţiile lui al-Assad

Americanii şi ruşii continuă vineri la Geneva negocieri tensionate cu privie la Sira, pentru evitarea unor atacuri militare occidentale, după o primă rundă care a confirmat divergenţele dintre cele două părţi, în contextul în care forţele siriene sunt acuzate de un nou masacru, relatează AFP.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 10:02
Americanii şi ruşii rămân pe poziţii divergente la Geneva, după declaraţiile lui al-Assad

În plus, potrivit The Wall Street Journal, Siria a început deja să disperseze arsenalul chimic în teritoriu, ceea ce provoacă noi îndoieli cu privire la buna credinţă a Damascului în cadrul discuţiilor în curs.

Înainte de începerea negocierilor considerate cruciale la Geneva, secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au dat, joi seara, măsura obstacolelor de depăşit.

„Vom depune eforturi să ajungem la un acord de principiu pentru a rezolva o dată pentru totdeauna problema armelor chimice siriene, prin aderarea Siriei la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice (…). Pornim de la principiul că rezolvarea acestei probleme face orice atac asupra Siriei inutil”, a apreciat Lavrov.

Kerry s-a arătat mai puţin categoric, dând asigurări că armata americană „menţine presiunea” asupra Damascului. „Declaraţiile regimului sirian nu sunt suficiente, în opinia noastră, şi de aceea ne aflăm aici pentru a depune eforturi împreună cu Rusia”, i-a răspuns el.

Iar în timp ce Lavrov îi spunea că speră ca aşteptările să li se concretizeze în cadrul acestor discuţii, Kerry a afişat un scepticism puţin diplomatic. „Vreţi să vă cred pe cuvânt? Este cam devreme pentru asta”, i-a replicat el.

Şefii celor două diplomaţii şi delegaţiile lor au participat la o întâlnire de o oră, după care au luat o cină de lucru. Aceste discuţii s-au desfăşurat într-o atmosferă „constructivă”, au afirmat oficiali americani.

Ei urmează să reia discuţiile vineri, întâlnindu-se în prezenţa emisarului special al Ligii Arabe şi ONU pentru Siria Lakhdar Brahimi.

„Aşteptările sunt puternice (…). Acest lucru trebuie să fie real, complet, verificabil, credibil. Împreună vom testa capacitatea regimului sirian de a îşi onora promisiunile”, a subliniat secretarul de Stat, care nu a comentat declaraţiile făcute cu câteva ore mai înainte de către Bashar al-Assad.

Acesta s-a angajat să trimită la ONU documentele necesare în vederea semnării acordului pentru interzicerea utilizării armelor chimice, într-o intervenţie pe postul rus Rossia 24, dar a cerut în schimb concesii importante Washingtonului.

„Când vom vedea că Statele Unite vor efectiv stabilitatea în regiune, vor înceta să ameninţe, să caute să atace şi să livreze arme teroriştilor, atunci vom considera că putem duce procesul la bun sfârşit”, a declarat al-Assad în contextul în care ziarul The Washington Post a dezvăluit miercuri seara că primele livrări americane de arme uşoare şi muniţie către rebeli au început în urmă cu două săptămâni.

ONU a anunţat imediat după aceea că a primit „un document de aderare din partea Guvernului sirian la Convenţia asupra armelor chimice”, aflat „în curs de traducere”.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi-a exprimat satisfacţia faţă de această iniţiativă şi „speranţa ca discuţiile în curs la Geneva să conducă rapid la un acord”. Într-o scrisoare adresată ONU, Guvernul sirian şi-a „exprimat angajamentul de a respecta obligaţiile Convenţiei înainte ca acestea să intre în vigoare în Siria”, a adăugat Ban Ki-moon, citat într-un comunicat.

Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat că, odată cu această scrisoare, Siria este legată „legal” de Convenţie.

Dicuţiile la Geneva, prevăzute pentru cel puţin două zile, la care participă experţi în dezarmare, vor purta asupra modului de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, o iniţiativă lansată luni de către Moscova şi care îndepărtează ameninţarea unor atacuri occidentale împotriva regimului de la Damasc.

Ruşii au transmis americanilor un plan în patru etape, prima fiind aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit ziarului Kommersant. Siria urmează apoi să dezvăluie localizarea arsenalului, evaluat de către unii experţi la peste 1.000 de tone, după care să autorizeze accesul inspectorilor OIAC şi să ia o decizie cu privire la modul în care să le distrugă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...