UPDATE Amploarea eşecului CNAS: cardul, SIUI şi reţeta electronică sunt din nou blocate. Au costat 154,11 milioane euro

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate, sistemul informatic unic integrat (SIUI) şi sistemul reţetei electronice nu funcţionează astăzi, 3 noiembrie, începând de la ora 8:15, la nici o zi de la cel mai recent blocaj. Peste 15 milioane de români au card naţional de sănătate. 
Cristina Şomănescu - joi, 03 nov. 2016, 08:46
UPDATE Amploarea eşecului CNAS: cardul, SIUI şi reţeta electronică sunt din nou blocate. Au costat 154,11 milioane euro

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost repus în funcţiune ieri, 2 noiembrie, ora 19:00, după ce a fost blocat începând din 1 noiembrie, ora 9:00.

Citeşte UPDATE: Cardul de sănătate a fost deblocat. Teamnet e încă în negocieri cu CNAS. Se discută şi despre eventuale sancţiuni

Astăzi, 3 noiembrie, începând cu ora 8:15, sunt din nou blocate SIUI, sistemul informatic al cardului naţional de sănătate şi al reţetei electronice.

Informatizarea sistemului sanitar românesc a costat 172,55 de milioane de euro şi a constat în implementarea şi funcţionarea următoarelor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES).
Defalcat, SIUI a costat circa 123,98 de milioane de euro; sistemul cardului naţional de sănătate a costat în jur de 19,47 de milioane de euro; sistemul reţetei electronice a costat circa 10,66 de milioane de euro.
Singura relevanţă pentru asiguratul care contribuie la asigurările sociale de sănătate este dacă aceste componente funcţionează.

Citeşte pe larg în ECONOMICA.NET despre radiografia rateurilor pe care le-au dat sistemele informatice ale CNAS care au costat peste 154 de milioane de euro

UPDATE: 4 noiembrie 2016: Medicii de familie atrag atenţia că în continuare nu pot valida serviciile efectuate, nu pot elibera reţete în sistem online şi că tot ce nu se rezolvă în aceste zile se reportează pentru zilele în care sistemul va fi repornit, ceea ce le va dubla volumul de muncă, din motive neimputabile lor!

Nici pe 4 noiembrie, sistemele informatice ale CNAS nu funcţionează. Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, organizaţii reprezentative ale medicilor de familie din România, arag atenţia asupra celor mai spinoase consecinţe ale blocajului sistemelor informatice gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate:

Astfel că, nici pe 4 noiembrie 2016:

  • nu se validează serviciile efectuate;
  • medicii de familie nu pot elibera reţete în sistem online;
  • medicii de familie nu pot face raportarea serviciilor medicale pentru luna octombrie;
  • nu se poate elibera decontul serviciilor efectuate;
  • nu se pot factura serviciile pentru cei care au reuşit totuşi să le raporteze;
  • medicii continuă să piardă nopţile încercând să valideze munca lor de peste zi şi să urce în sistem reţetele eliberate offline;
  • tot ce nu se rezolvă în aceste zile se reportează pentru zilele în care sistemul va fi repornit, ceea ce va dubla volumul de muncă al medicilor, atrag atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, forurile reprezentative ale medicilor de familie din ţară.

Realitatea obiectivă confirmă: CNAS nu este capabilă să îşi asume buna funcţionare a PIAS, mentenanţa acesteia şi prin urmare – nici validarea serviciilor medicale. De aceea, solicităm emiterea unui ordin al CNAS care să acopere perioada de nefuncţionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile. În afara riscurilor evidente ca medicii să nu poată primi contravaloarea serviciilor medicale efectuate în aceste perioade de blocare, rămâne o certitudine faptul că nefuncţionarea PIAS a generat un stres de neimaginat oricărui doctor care este obligat să o folosească. Sistemul în sine, în loc să uşureze munca profesioniştilor din sistem, o face aproape imposibilă, au conchis reprezentanţii medicilor de familie reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...