Amploarea presiunii puse de Covid-19 pe sistemul sanitar: Fondul din care e finanţată sănătatea a primit subvenţii de 10 miliarde de lei în 2021, cele mai mari din 2013 încoace – analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a primit subvenţii de peste 10 miliarde de lei în anul 2021, cele mai mari din 2013 încoace, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. De la declanşarea pandemiei, din Fondul Sănătăţii plătim şi tratamentul acordat tuturor oamenilor din ţară, diagnosticaţi cu boala Covid ori care au complicaţii ale acestei infecţii, indiferent că sunt sau nu asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, ori cetăţeni străini.
Cristina Şomănescu - mie, 02 mart. 2022, 21:58
Amploarea presiunii puse de Covid-19 pe sistemul sanitar: Fondul din care e finanţată sănătatea a primit subvenţii de 10 miliarde de lei în 2021, cele mai mari din 2013 încoace - analiză

Economica.net analizează lunar execuţia FNUASS. De ce e important să aflăm ce încasări are Fondul Sănătăţii şi cum au fost cheltuiţi banii din Fond?

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

În 2021 Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a primit cele mai mari subvenţii din 2013 încoace: peste 10 miliarde de lei.

FNUASS a primit subvenţii de 10,15 miliarde de lei în anul 2021, cu 9,4% mai mari decât cele obţinute în anul 2020, arată analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului, publicate de CNAS şi de Ministerul de Finanţe.

Subvenţiile primite la FNUASS în anul 2021 sunt la mai ridicat nivel din anul 2013 încoace, arată analizele făcute anual de Economica.net despre acest subiect.

Inadvertenţe între execuţiile FNUASS, aferente anului 2020, publicate de CNAS şi Ministerul de Finanţe.

  • În prima formă a execuţiei FNUASS în anul 2020, realizată de CNAS, subvenţiile primite la Fondul Sănătăţii se ridică la 9,37 de miliarde de lei. Economica.net a scris despre acest subiect, pe larg, aici.
  • În forma revizuită a execuţiei Fondului, datele CNAS indică subvenţii de 9,28 de miliarde de lei, primite la FNUASS în cursul anului 2020. Această valoare (9,28 de miliarde de lei) apare şi în execuţia FNUASS, publicată de Ministerul de Finanţe, pentru anul 2020, reiese din analiza Economica.net.

Subvenţiile sunt a doua sursă de venituri la FNUASS în anul 2021, după încasările din CASS.

Veniturile încasate la FNUASS din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate au ajuns la 36 de miliarde de lei în anul 2021 şi sunt cu 12,81% mai mari decât cele virate la Fond în 2020, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului publicate de Ministerul de Finanţe.

Şi în cazul veniturilor din CASS, datele CNAS diferă de cele ale Ministerului de Finanţe.

Concret, din analiza Economica.net făcută pe baza execuţiilor Fondului publicate de CNAS, veniturile încasate la FNUASS din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate depăşesc 35,98 de miliarde de lei în anul 2021 şi sunt cu 13% mai mari decât cele virate la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate în anul 2020.

A treia sursă de venit la FNUASS în 2021 – taxa clawback plătită de producătorii de medicamente.

Clawback – taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată producătorilor de medicamente – a adus la FNUASS venituri de 3,58 de miliarde de lei în anul 2021, cu 1,94% mai mari decât cele din 2020, arată analiza făcută de Economica.net.

În total, FNUASS a avut venituri de 49,81 de miliarde de lei în anul 2021, cu circa 11% mai mari decât cele din 2020, arată execuţiile Fondului, publicate de Ministerul de Finanţe, compate de Economica.net.

Cum am cheltuit banii strânşi la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în 2021

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 49,81 de miliarde de lei în anul 2021 şi sunt cu 10,15% mai mari decât cele efectuate în anul 2020, arată analiza Economica.net.

Prin urmare, FNUASS a încheiat anul 2021 în echilibru, arată datele CNAS analizate de Economica.net.

Defalcat, plăţile făcute din FNUASS pentru produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicale, acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au ajuns la 14,2 miliarde de lei în anul 2021 şi sunt cu 10,41% mai mari decât cele făcute în anul 2020, potrivit comparaţiei făcute de Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 12,91 de miliarde de lei în anul 2021, cu 12,18% mai mult decât în anul 2020.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 11,95 de miliarde de lei în anul 2021 şi sunt cu 8,72% mai mari decât cele făcute în 2020.

  • Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice.

Pentru asigurări şi asistenţă socială am plătit din FNUASS 3,79 de miliarde de lei în anul 2021, cu 5,35% mai mult decât în anul 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se......
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Pentru prima dată în istoria sa, producătorul de vehicule comerciale Iveco și-a reînnoit întreaga gamă de produse ...
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele ...
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile ...