1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

News

Asociaţia retailerilor: Legislaţia care prevede un comerţ pe baze neconcurenţiale nu va rezolva criza agriculturii

Legislaţia care prevede un comerţ pe baze neconcurenţiale nu va rezolva criza agriculturii care este una structurală, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

15 iun, 2016 | Agerpres

'Retailerii sunt o ţintă uşoară, însă una greşită, a celor care caută un ţap ispăşitor pentru o criză care este exclusiv a pieţei agricole. Orice măsură care are ca efect reducerea competiţiei sau adăugarea unor noi poveri legislative la orice nivel al lanţului de aprovizionare va fi în cele din urma suportată de consumatori, care se vor confrunta cu preţuri mai mari şi o ofertă mai săracă şi mai puţin tentantă', se arată în documentul citat.

Conform retailerilor, declaraţii ale experţilor arată că actuala criză care îi afectează pe producătorii de lapte şi pe crescătorii de animale este structurală şi este generată de creşterea, de către fermieri, a producţiei (în unele state membre, cu peste 20% comparabil cu 2015) într-un moment în care preţurile s-au prăbuşit şi cererea a fost scăzută. Retailerii au o influenţă limitată pe pieţe unde au foarte puţine relaţii directe cu fermierii. În cazul laptelui sau al cărnii proaspete, mai puţin de 20% din producţie ajunge în marile magazine, restul mergând către procesatori şi catering.

Reprezentanţii AMRCR spun că pentru a face faţă cererii în continuă schimbare din partea consumatorilor, retailerii vor sprijini sectorul agricol în condiţiile în care acesta va fi mai bine organizat, de exemplu, prin existenţa cooperativelor sau a organizaţiilor de producători, dar şi mai receptiv la cererile consumatorilor în condiţiile în care 'astăzi, în anumite ţări afectate de criză, fermierii nu fac faţă cererii de lapte sau de carne de porc organică, de aceea aceste produse sunt importate'.

AMRCR apreciază că cei din sectorul agricol trebuie să fie mai receptivi la semnalele primite din piaţă, iar prin menţinerea unei producţii ridicate, 'producătorii nu fac decât să menţină preţul la un nivel scăzut. Retailerii sunt dornici să schimbe informaţii de piaţă cu fermierii pentru a-i ajuta sa planifice şi pentru a-i încuraja să performeze pentru a acoperi cererea tot mai mare de produse locale sau artizanale.

AMRCR este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce şi membră a Confederaţiei Patronale 'Concordia'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO