Amsterdam: Primarul protestează faţă de prezentarea oraşului într-un documentar National Geographic

Primarul Amsterdamului consideră că imaginea oraşului a fost pătată într-un documentar al canalului National Geographic, iar primăria solicită rectificări. O anchetă a poliţiei a scos la iveală faptul că delincvenţii filmaţi în plină acţiune au fost plătiţi să îşi joace rolurile, scrie lalibre.be.
Economica.net - vin, 14 mart. 2014, 21:41
Amsterdam: Primarul protestează faţă de prezentarea oraşului într-un documentar National Geographic

Prezentatorul emisiunii ‘Scam City’, care se difuzează pe postul National Geographic, este jefuit de portofel în tramvai şi se întâlneşte ulterior cu cele două femei care l-au lăsat fără bani. Scena se petrece lângă Leidseplein, loc intens frecventat de turişti, tineri şi artişti.

‘Scam City’ se prezintă ca ghid de supravieţuire al turiştilor naivi. Cu camera ascunsă în cele mai mari oraşe de pe glob, ziaristul Conor Woodman şi echipa lui se pun uneori în situaţii năstruşnice, în care s-ar putea afla oricare turist neavizat. Echipa TV le întinde capcane turiştilor, le arată cum să se ferească de escrocherii spectaculoase şi de pericole reale, mesajul fiind ‘Pentru infractori, fiecare turist este o potenţială victimă’.

În episodul consacrat Amsterdamului, Conor Woodman spune că oraşul olandez ar putea câştiga titlul de capitala delincvenţei, adăugând că este unul din cele mai sumbre locuri vizitate. Woodman parcurge cartiere dubioase, jucând rolul turistului vulnerabil, se lasă agresat, acostat şi jefuit lângă Gara Centrală.

În cursul investigaţiei poliţiei, pseudo-infractorii au recunoscut că au fost plătiţi să îşi joace rolurile. Primarul oraşului Amsterdam, Eberhard van der Laan, a reacţionat foarte repede la publicitatea negativă din film. ‘Oraşul s-a simţit jignit, iar filmul pare o păcăleală televizată’, a declarat el pentru ziarele naţionale.

Reporterul şi postul de televiziune spun însă că nu au trişat şi că protejează anonimatul persoanelor implicate şi se declară surprinşi de acuzaţiile autorităţilor municipale. Nu este prima oară însă când ‘Scam City’ declanşează polemici în privinţa conţinutului episoadelor sale. Lucruri similare le-au fost reproşate realizatorilor de autorităţile capitalei cehe, Praga, în octombrie 2013.

Numărul persoanelor cărora li s-au furat lucruri din buzunar a crescut într-un an la 11.000 de persoane, faţă de 9.000 în 2012, însă şeful poliţiei din Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, nuanţează aceste cifre, arătând că majorarea cu 13% priveşte telefoanele touch-screen – 55% din cazurile de furt – şi îi afectează mai ales pe olandezi. Amsterdamul ar fi în realitate un oraş mult mai sigur decât Barcelona, Paris sau Roma.

La sfârşitul lunii martie este programată o întâlnire între reprezentanţi ai canalului National Geographic şi ai primăriei din Amsterdam pentru lămurirea lucrurilor, încheie lalibre.be.

 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti, dizolvate – deciziile publicate în Monitorul Oficial
Companiile Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti, dizolvate – deciziile publicate în ...
Deciziile acţionarilor Companiilor Municipale Tehnologia Informaţiei şi Sport pentru Toţi Bucureşti privind dizolvarea şi lichidarea acestora au fost publicate recent în Monitorul Oficial.......
Criza submarinelor – Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat la New York solidaritatea cu Franţa împotriva SUA
Criza submarinelor – Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat la New York solidaritatea cu Franţa împotriva SUA
Ţările membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat luni, la New York, sprijinul în favoarea Franţei şi împotriva Statelor ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.09.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 21.09.2021
Euro rămâne aproape de maximul istoric în faţa leului şi azi.
Cartuşul de cerneală pe care îl găseşti la uşă înainte să se golească cel din imprimantă
Cartuşul de cerneală pe care îl găseşti la uşă înainte să se golească cel din imprimantă
Cererea de echipamente de imprimare acasă a crescut în cei aproape doi ani de pandemie COVID-19. Este efectul direct al ...