ANAF a colectat 66,62 miliarde de lei venituri bugetare cumulate, în primele 4 luni, cu 3% peste nivelul programat

Veniturile bugetare colectate, în primele patru luni ale anului, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au ridicat la 66,62 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de programul prevăzut de legile bugetare, şi cu peste 736 milioane lei peste suma acumulată în perioada similară din 2015, arată datele Fiscului.
Economica.net - sâm, 07 mai 2016, 11:22
ANAF a colectat 66,62 miliarde de lei venituri bugetare cumulate, în primele 4 luni, cu 3% peste nivelul programat

Potrivit sursei citate, la bugetul de stat s-au colectat 47,01 miliarde de lei, cu 187,4 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior (46,82 miliarde de lei), înregistrându-se un plus de 6% faţă de program, astfel: la impozitul pe profit s-au colectat 6,93 miliarde de lei (+746,7 milioane de lei, 12% indice nominal), cu 7% peste program; la impozitul pe venit s-au colectat 8,73 miliarde de lei, cu 300,9 milioane lei (4% indice nominal) mai mult decât în 2015 (8,43 miliarde de lei), gradul de realizare fiind cu 5% peste program; încasările din taxa pe valoarea adăugată au scăzut cu doar 9% urmare atât a unei mai bune colectări, cât şi a creşterii consumului.

În acest sens, încasările din TVA, pe primele patru luni ale anului 2016, au fost de 17,97 miliarde de lei, mai mici cu 1,72 miliarde de lei decât încasările din perioada similară a anului 2015 (19,69 miliarde de lei), iar gradul de realizare a fost cu 2% mai mult decât programul.

„În ceea ce priveşte colectarea din TVA, scăderea faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost cauzată atât de reducerea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, fapt care s-a reflectat în colectarea din februarie, cât şi de introducerea unei cote reduse de 9% la alimente, aplicată de la 1 iunie 2015. De asemenea, valoarea rambursărilor de TVA pe primele 4 luni din 2016 a fost de 5,1 miliarde de lei, cu 254,8 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (în aprilie, 2016 rambursarea a fost de două ori mai mare decât în ianuarie 2016). În plus, creşterea consumului datorată sărbătorile pascale s-a reflectat în execuţia din aprilie 2015, urmând ca în 2016 să se reflecte în luna mai’, se arată în comunicatul de presă al ANAF.

La capitolul colectării de accize (inclusiv taxa pe viciu), datele Fiscului arată o creştere de 2% (în termeni nominali) faţă de perioada similară a anului precedent (8,10 miliarde de lei), veniturile colectate cumulat pe primele patru luni din 2016 fiind de 8,23 miliarde de lei, cu un plus de 136,4 milioane de lei. Gradul de realizare a programului a fost de 97%, fiind afectat de obligaţia producătorilor de tutun/ţigarete de a se conforma prevederilor Directivei nr. 40/2014/UE şi a intrării în vigoare a Legii antifumat. În acelaşi timp, pe segmentul ‘Rest venituri’ colectarea a fost mai mare cu 545,7 milioane de lei (13% indice nominal) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Gradul de realizare a programului cu 38% mai mare.

De asemenea, la bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate se constată o creştere cu 5% indice nominal a volumului sumelor colectat (7,11 miliarde lei cumulat pe 4 luni din 2016, faţă de 6,80 miliarde de lei, în perioada similară a anului 2015). Gradul de realizare a programului de încasări a fost de 99% faţă de program. La bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate (FNUASS), realizările şi programul includ contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul FNUASS şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa de clawback).

Totodată, încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut, în primele patru luni, cu 1%, până la 11,87 miliarde de lei, comparativ cu suma de 11,70 miliarde de lei consemnată în aceeaşi perioadă din anul anterior. Conform ANAF, s-a înregistrat un grad de realizare a programului de 95%, unul din factori fiind creşterea peste nivelul prognozat a sumelor aferente contribuţiei la fondul de pensii administrate privat. În plus, a avut un impact negativ măsura legislativă privind nedatorarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat de către personalul din armată, poliţie şi funcţionarii publici.

Nu în ultimul rând, la bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj se constată o creştere a sumelor colectate cu 12%, respectiv 616,4 milioane lei, cumulat pe 4 luni în 2016 faţă de 550,5 milioane lei, în perioada similară a anului trecut, iar gradul de realizare a programului este de 100%.

La nivel general, în perioada ianuarie – aprilie 2016, ANAF a colectat 66,62 miliarde de lei venituri bugetare cumulate, cu 3% mai mult decât programul prevăzut de legile bugetare anuale, şi cu 736,1 milioane de lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2015. Veniturile colectate de către Fisc sunt aferente principalelor patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem o lege care obligă populația să se asigure pentru dezastre naturale și o......
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...