ANAF a colectat în primele patru luni cu 11% în plus faţă de anul trecut

Pe primele 4 luni din 2015, ANAF a colectat cu 6,42 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă din 2014. Veniturile au fost de 65,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut și o depășire cu 6,56% a programului de încasări venituri bugetare conform legilor bugetare, spune ANAF.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 11:54
ANAF a colectat în primele patru luni cu 11% în plus faţă de anul trecut

În aprilie 2015, încasările au fost de 18,9 miliarde lei, în creștere cu 10,64% față de aprilie 2014, ceea ce reprezintă un grad de realizare a programului conform legilor bugetare de 103,54%.”Analizate în structură, veniturile confirmă efectul diminuării evaziunii fiscale, în condițiile în care colectarea TVA a crescut cu 20%, o creștere de 14,24% înregistrându-se și la impozitul pe venit. Atât TVA, cât și impozitul pe venit sunt principalii indicatori care reflectă efectul pozitiv al măsurilor de combatere a evaziunii și de creștere a conformării voluntare”, scrie ANAF.

De asemenea, ANAF subliniază faptul că, după o lungă perioadă, se înregistrează pentru prima dată o creștere a ponderii veniturilor în PIB, de la 8,87% la 9,34% (pe primele 4 luni)

Totodată, la totalul bugetelor de asigurări sociale, în ciuda scăderii CAS cu 5 puncte procentuale și a creșterii volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, există o creștere de 0,22%, ceea ce înseamnă că efectul negativ al scăderii CAS a fost amortizat, spune sursa citată.

ANAF recunoaşte că a avut loc o diminuare a TVA restituită, dar spune că reprezintă efectul pozitiv al reducerii semnificative a numărului de deconturi negative cu opțiune de rambursare cu întârziere mai mare de 180 de zile, dar și a procesului de eliminare accelerată a firmelor fantomă din lanțurile de tranzacționare, prin acțiunea Direcției Antifraudă și institutirea noii proceduri de înregistrare în scop de TVA.

La impozitul pe profit s-au încasat 6,2 miliarde lei, cu 9,79% mai mult decât în 2014, gradul de realizare a programului la acest impozit fiind de 106,36 %.
La impozitul pe venit s-au încasat 8,43 miliarde lei, cu 14,24%mai mult decât în 2014, înregistrându-se un grad de realizare de 4,78%.

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 19,7 miliarde lei, cu 20% mai mari decât încasările din perioada similară a anului 2014, înregistrându-se un grad de realizare de 112,32%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...